U Savezu sindikata Crne Gore održan je sastanak predstavnika tripartitnih partnera - Vlade RCG, Saveza sindikata Crne Gore i Unije poslodavaca Crne Gore, sa predstavnikom Udruženja detaširanih firmi iz bivše Jugoslavije koje rade u SR Njemačkoj (EIC Dienstleistungs GmbH). Sastanku su prisustvovali: ispred Vlade RCG – zamjenik ministra rada i socijalnog staranja Željko Vuković i samostalni savjetnik Ministarstva rada i socijalnog staranja Zdenka Burzan, ispred SSCG – predsjednik Danilo Popović, ispred UPCG – potpredsjednik Ivan Mitrović, a ispred Udruženja detaširanih firmi – predsjednik Branko Stanojkovski.

Tema sastanka, u skladu sa ostvarenom samostalnošću, bio je budući detašman (zapošljavanje radnika dogovoreno na osnovu međudržavnog ugovora) Crne Gore u SR Njemačkoj.

Obzirom na kraj detašmanske godine koji za bivšu državnu zajednicu SCG ističe 31. oktobra 2006. god, na sastanku je istaknuto da će Crna Gora i Srbija uskoro pristupiti podjeli kvota za detašmane u SR Njemačkoj. Nakon podjele kvota, uslijediće samostalno potpisivanje detašmana između Crne Gore i SR Njemačke čiji će kontigent, od 01.novembra tekuće godine, dijeliti Ministarstvo rada i socijalnog staranja RCG.

U cilju boljeg upoznavanja sa mogućnostima i značajem detašmana posebno u dijelu građevinske, poljoprivredne i turističke djelatnosti, učesnici sastanka najavili su da će za radnike i poslodavce Crne Gore uskoro organizovati seminare i okrugle stolove.