Visoke kamatne stope guše preduzetništvo i privredni razvoj

Rezultati nedavno sprovedene ankete među članovima Unije poslodavaca Crne Gore pokazuju da je postojeća nelikvidnost prikazana kao najveći problem poslovanja crnogorskih privrednika (ocjena 26% anketiranih). Ukoliko se tome doda i visina kamatnih stopa (ocjena 15% anketiranih), 41% anketiranih poslodavaca, problem loših uslova poslovanja vidi u nelikvidnosti, odnosno destimulativnoj bankarskoj tj. kreditno monetarnoj politici.

U skladu s navedenim, na sjednici Izvršnog odbora UPCG ocijenjeno je da upravo visoke kamatne stope, kratka ročnost kredita poslovnih banaka i prilično komplikovana procedura za odobrenje kredita, uz već postojeća poreska opterećenja predstavljaju veliki problem u dijelu razvoja biznisa u Crnoj Gori. Poznato je da izuzetno visoke kamatne stope destimulišu investicije, sputavaju razvoj privrede, utiču na nelikvidnost domaćeg tržišta, povećavaju sivo tržište i zelenaštvo, a time dovode u pitanje ne samo razvoj, već i održivost postojećeg nivoa preduzetništva.

Ovakva poslovna politika banaka ne podstiče ni nove, potencijalne preduzetnike, jer ne nudi olakšice u vidu povoljnih kreditnih linija i grejs perioda za započinjanje biznisa. Umjesto razvojnih programa, banke radije daju kratkoročne kredite i na taj način stvaraju utisak da je naš privredni ambijent visoko rizičan, što dodatno demotiviše strane investitore. Istovremeno, poslovna politika banaka smanjuje i kreativnost rukovodećih struktura u samim bankama jer se uglavnom oslanjaju na kratkoročni obrt koji ne stvara potrebni partnerski odnos banka - preduzetnik, niti tjera banku da razmišlja o problemima poslodavaca, što je inače slučaj u svim pravim bankama zapadnog tržišta.  

Zato UPCG apeluje na poslovne banke da smanje kamatnu stopu, jer njihova visina predstavlja generator brojnih problema u poslovanju. Nasuprot tome, ukoliko kamatne stope ostanu visoke i u 2006. godini, Unija poslodavaca konstatuje da će ambijent za biznis u Crnoj gori biti veoma nepovoljan - mnoge firme će bankrotirati, a broj nezaposlenih porasti.