Aktivnim učešćem u međuresorskoj radnoj grupi koja je upravo završila rad na izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, ostvarena su očekivanja Unije poslodavaca Crne Gore koja se zalagala za uvođenje proporcionalne poreske stope od 9%.

U tom smislu, treba istaći da će Nacrtom zakona predviđena ciljna poreska stope od 9% biti postignuta na način što će ista za 2007. i 2008. godinu iznositi 15%, za 2009.godinu 12%, a za 2010.g. i nadalje 9%.

Takođe, pod okrilje Zakona "vraćeno" je više vrsta primanja koja su do sada bila uređivana Uredbama (kao što je Uredba o određivanju iznosa prihoda na koje se ne plaća porez na dohodak fizičkih lica za 2006.g. - "Sl.list RCG" br.1/06), uz izostavljanje nekih kategorija primanja za koje je konsenzusom utvrđeno da ne treba da budu osnov za neplaćanje poreza na dohodak fizičkih lica.

Odnosni Zakon će nakon usvajanja biti u primjeni počev od 01.januara 2007.godine.

Atmosferu koja je dominirala u projektovanju predmetnog Nacrta zakona, UPCG ocjenjuje kao atmosferu punu ravnopravnosti, uvažavanja, tolerancije, argumentacije i kontraargumentacije od strane svih učesnika.