Vlada RCG, Evropska agencija za rekonstrukciju i Unija poslodavaca Crne Gore organizovale su na Cetinju novi Forum za unapređenje saradnje sa privatnim sektorom.

Forum su otvorili potpredsjednik Vlade RCG Branimir Gvozdenović, šef kancelarije EAR u Podgorici Rainer Freund i potpredsjednik UPCG Momčilo Popović, a predstavnici Poreske uprave i Uprave carina izložili su rezultate radionica održanih sa privrednicima i predstavili mjere za dalje unapređenje saradnje sa preduzetnicima.

Učesnici Foruma na Cetinju bili su predstavnici međunarodnih organizacija, ministarstava, Uprave carina, Poreske uprave, Fonda za razvoj, Zavoda za zapošljavanje, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, predstavnici opština Podgorice, Herceg Novog, Bara, Nikšića i Berana, kao i privatnog sektora.

Na Forumu na Cetinju predstavljeni su i rezultati ankete "Uticaj rada lokalne samouprave na razvoj preduzetništva" koju su Vlada, EAR i UPCG sprovele u okviru projekta "Upravljanje ekonomskim reformama u Crnoj Gori". Anketa je imala za cilj da sa stanovišta opština i stanovišta preduzeća identifikuje barijere koje otežavaju razvoj biznisa na lokalnom i republičkom nivou, i na osnovu toga predloži načine za unapređenje uslova poslovanja i pruži podršku rastu i razvoju lokalnih preduzeća. Sprovođenjem ankete obuhvaćeni su opštinski funkcioneri, službenici i privrednici u pet opština koje su izabrane na osnovu visoke koncentracije registrovanjih preduzeća (Podgorica, Bar, Herceg Novi, Nikšić i Berane).

Prethodni Forumi organizovani su u Podgorici, Cetinju, Baru, Beranama i Virpazaru i izazvali su veliko interesovanje privrednika i građana.