+382 (0)20 209 250 | ENG

Reagovanje povodom najavljenog smanjenja akciza: Za prave odluke nikad nije kasno

Vijesti 09/07/2018
Reagovanje povodom najavljenog smanjenja akciza: Za prave odluke nikad nije kasno

Photo credit: pixabay.com

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) pozdravlja odluku Vlade Crne Gore da revidira postojeći nivo akciznog opterećenja kroz izmjenu važećeg „akciznog kalendara“ za cigarete.

Najava ministra finansija Darka Radunovića po pitanju smanjenja akciza u skladu je sa zalaganjima i više puta javno saopštenim zahtjevima UPCG, a njegova izjava da je prethodna odluka bila greška, dodatno govori o spremnosti Vlade da sasluša glas privrede, ispravi propuste i uvede mjere koje imaju za cilj rasterećenje poslovanja i očuvanje održivosti preduzeća.

Javnosti je poznato da je UPCG i prilikom kreiranja prethodne odluke Vlade imala vrlo jasan stav po navedenom, ističući da će dodatni nameti donijeti isključivo poremećaje na tržištu i probleme javnim finansijama, kao i niz negativnih efekata koje ovakve odluke stvaraju. U konkretnom slučaju, najveći negativan efekat prethodne odluke Vlade predstavlja uvećanje neformalne ekonomije koja sistemski uništava svaki segment ekonomije, a koja za finalni rezultat ima nezadovoljstvo kako privrednika - zbog nefer uslova, tako i države koja gubi budžetske prihode.

Nadamo se da će se u narednom periodu, prilikom kreiranja sličnih odluka, Vlada Crne Gore prethodno konsultovati sa predstavnicima biznisa, a zatim i da će uvažiti njihove preporuke, posebno jer donošenjem ovakvih i sličnih rješenja najveći udar trpe upravo privredni subjekti (jer im je ugrožen opstanak na tržištu), a posredno i zaposleni (jer su im ugrožena radna mjesta) i sami građani (zbog pada životnog standarda).

Stoga, očekujemo da će period koji slijedi biti u znaku izgradnje predvidivog i podsticajnog poslovnog ambijenta za održiva preduzeća, koji će biti atraktivan i za postojeće i nove privrednike. U tom dijelu, posebnu pažnju Vlada Crne Gore treba da posveti aktivnostima koje se odnose na suzbijanje neformalne ekonomije koja u najvećoj mjeri smanjuje budžetske prihode i stvara nelojalnu konkurenciju. Prema UPCG, to je model koji može omogućiti povećanje broja poreskih obveznika, a zatim i pozitivno uticati na javne finansije. U tom takvom procesu, UPCG će, kao i uvijek, biti partner Vladi Crne Gore i kroz socijalni dijalog će uložiti sve napore da doprinese kreiranju poslovnog ambijenta koji će biti stimulativan za razvoj MSP - onih koji stvaraju, zapošljavaju, pune budžet, obezbjeđuju održivost javnih finansija i okosnica su ukupnog razvoja društva.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.