photo credit: pexels.com

Vodeći se reagovanjem članova Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) iz zdravstvene djelatnosti, UPCG je 7. maja uputila dopis Nacionalnom koordinacionom timu (NKT) i Ministarstvu ekonomije, u kojem je podnijela inicijativu za uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova (djelatnosti bolnica i medicinske prakse) u Vladin program pomoći za dodjelu subvencija.

Imajući u vidu da su privatne zdravstvene ustanove neopravdano izuzete iz mjera pomoći, UPCG je tražila da se i ti subjekti uvrste za model subvencija predviđen za ugrožene djelatnosti.

Obraćanje UPCG slijedi u nastavku.


U poslednjih par dana, Uniji poslodavaca Crne Gore se obratilo više privatnih zdravstvenih ustanova zbog toga što su izuzeti iz mjera pomoći Programa pružanja podrške privredi i zaposlenima u Prilogu 3.

Privatne zdravstvene ustanove su, iz osnovnog humanog razloga obezbjeđivanja dostupnosti ljekara pacijentima, ostale otvorene i radile i u vrijeme pandemije i na taj način dale svoj puni doprinos ukupnom sistemu zdravstva. Za vrijeme trajanja pandemije, broj pacijenata koji je dolazio u privatne zdravstvene ustanove je smanjen za 80%, čime je finansijska održivost i mogućnost za obezbjeđivanje plata, poreza i doprinosa i ostalih dažbina bila značajno ugrožena. Većina zdravstenih ustanova je svoje kapacitete ponudila Ministarstvu zdravlja i Nacionalnom koordinacionom tijelu, što se može potvrditi i službenim mejlovima. U svakom trenutku, spremni su dostaviti na uvid kompletno poslovanje u datom periodu, čime će se jasno vidjeti da nivo poslovanja ne može obezbijediti isplate zarada, poreza i doprinosa. Sama činjenica da izvjestan broj privatnih zdravstvenih ustanova angažuje i specijaliste medicine iz drugih zemalja, dovoljno govori da će za sve njih i dalje biti neizvjesno kad mogu početi da rade punim kapacitetom, budući da će popuštanje po pitanju zatvorenih granica biti poslednja karika u ublažavanju mjera, kako se najavljuje i na globalnom nivou, za zemlje EU.

Na samom početku proglašenja epidemije zarazne bolesti korona virusa, pojedine ustanove su se susrijetale i sa problemom obezbjeđivanja zaštitnih sredstava (mimo standardnih u sistemu zdravstva), budući da ih nije bilo na tržištu, pa su se usljed toga i opredjeljivali da ne rade dok nisu obezbijedili svu potrebnu zaštitnu opremu.

Imajući u vidu navedeno, molimo da našu Inicijativu uzmete u razmatranje i naknadno ih uvrstite u model subvencija od 50% bruto zarada predviđen za ugrožene djelatnosti, kako bi se na taj način otklonio učinjeni, vjerujemo, previd položaja privatnih zdravstvenih ustanova.