Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović dobitnik je ovogodišnje nagrade 8. Dunavskog biznis foruma – Dunavske povelje za doprinos povezivanju ljudi, ideja i tržišta regiona Podunavlja.

Nagradu predsjedniku UPCG uručili su predsjednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i izvršni direktor Foruma Vlado Markanović.

Ovogodišnji, osmi po redu Dunavski biznis forum, koji se održava 3. i 4. oktobra u Novom Sadu, jedan je od najznačajnijih regionalnih skupova posvećen implementaciji Dunavske strategije i uticaju biznisa na njen odgovoran i održiv razvoj. Forum je okupio predstavnike politike, diplomatije, ekonomije, nauke, kulture, medija i civilnog društva iz 14 zemalja.

Predsjednik UPCG održao je izlaganje u okviru panela „Unapređenje poslovnog ambijenta promjenom zakonske regulative kroz ekonomski i socijalni dijalog”, u kojem su učestvovali predsjednici poslodavačkih udruženja i privrednih komora regiona. „Postojeća, a rekao bih i prirodna povezanost privrednika i poslodavačkih organizacija sve nas obavezuje da i u narednom periodu međusobno razvijamo i dodatno unaprjeđujemo međusobnu saradnju. Onog trenutka kada postanemo dio porodice EU, bićemo još bliže jedni drugima. I zato mi pričinjava zadovoljstvo činjenica da su sa nama danas kako predstavnici država članica Evropske unije, tako i predstavnici država regiona koje uspješno koračaju putem EU integracija. Uspješna ekonomija jedne zemlje može se razvijati jedino kao otvorena, tržišno orijentisana, u kojoj svi njeni građani mogu da ostvare siguran posao i dobar kvalitet života. Zato poslodavci i preduzetnici i u narednim godinama treba da bilježe poslovne uspjehe i time pomažu privredni razvoj svoje zemlje, da aktivno sarađuju, razvijaju partnerske odnose i utiču na razvoj biznisa regiona“, istakao je Mitrović.

Ciljevi ovogodišnjeg Foruma, između ostalog, su: unapređenje privredne saradnje između zemalja učesnica, izgradnja infrastrukture, razvoj energetskih sistema, promocija održivog razvoja, konkurentnosti, bezbjednosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, socijalne politike, javnog i privatnog partnerstva, jačanje institucionalnih kapaciteta, kreiranje platforme za institucionalne i korporativne lidere.

8. Dunavski biznis forum održava se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada, u organizaciji ,,Media Invent“, Unije poslodavaca Srbije, Instituta evropskih regiona iz Salzburga, Udruženja za evropsku teritorijalnu saradnju ,,TERIS“ iz Slovenije i klastera ,,Ekopanonia“ iz Novog Sada.