+382 (0)20 209 250 | ENG

Poziv poslodavcima: Istraživanje deficitarnih zanimanja

Vijesti 20/07/2020
Poziv poslodavcima: Istraživanje deficitarnih zanimanja

photo credit: rawpixel.com

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) sprovodi istraživanje deficitarnih zanimanja u Crnoj Gori. Cilj istraživanja je da pruži neophodne podatke o deficitarnim kadrovima, njihovim promjenama (kako na nivou školske spreme, tako i na nivou pojedinih djelatnosti), kao i poređenje sa drugim podacima posredno vezanim za deficitarna zanimanja: pregled zapošljavanja stranaca, pregled oglašenih slobodnih radnih mjesta i pregled zaposlenih lica. Rezultati istraživanja omogućiće:

  • realno planiranje mjera aktivne politike zapošljavanja koje će se posebno odnositi na ona zanimanja za koja su poslodavci iskazali najveću potražnju, a nisu u mogućnosti da je zadovolje raspoloživom ponudom;
  • pružanje pravih informacija sa tržišta rada školama i institucijama obrazovanja kako bi upisna politika i obrazovni programi bili kreirani u skladu sa realnim potrebama;
  • pružanje pravih informacija provajderima obrazovanja odraslih kao i podsticanje poslodavaca da se uključe u obuku i ulažu u cjeloživotno obrazovanje svojih zaposlenih ali i lica sa evidencije nezaposlenih.

Istraživanje deficitarnosti pojedinih zanimanja na crnogorskom tržištu rada biće zasnovano na raspoloživim podacima o ponudi, tražnji i zapošljavanju tokom 2019. godine, sa kojima raspolaže ZZZCG i koje dobija od Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore (podaci o izdatim radnim dozvolama za rad i zapošljavanje stranaca) i Poreske uprave Crne Gore (podaci o zaposlenim licima).

Dio istraživanja će se zasnivati na anketi poslodavaca koju ZZZCG sprovodi u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG).

Stoga, UPCG poziva svoje članove da izdvoje 5-10 minuta svog vremena i popune kratku online anketu koju mogu naći OVDJE ili da ispune upitnik u prilogu i pošalju ga Uniji poslodavaca na email: office@poslodavci.org.

Za sva dodatna pitanja, možete kontaktirati Anu Marković, šeficu Sektora za obrazovanje i rad sa članstvom u UPCG (T: 020 209 250).

Prilog:

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.