Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) bila je domaćin posjete uvaženog naučnika prof. dr Kazuo Kadowaki sa Univerziteta Tsukubi (Japan), koja je realizovana u okviru njegovog boravka u Crnoj Gori.

Tom prilikom, prof. Kadowaki, jedan od vodećih japanskih fizičara i istraživača u oblasti nanotehnologija, održao je predavanje na temu „Nauka, ekonomija i klima“. U svom izlaganju, prof. Kadowaki je učesnike skupa upoznao sa izazovima savremene nauke, nano i biotehnologije u oblasti energije, medicine, proizvodnje hrane, očuvanja životne sredine i klimatskih promjena, kao i sa različitim aspektima interdisciplinarnih istraživanja u cilju održivog ekonomskog razvoja u harmoniji sa prirodom. Posebnu pažnju japanski naučnik je posvetio mogućnostima korišćenja i upotrebe novih materijala i biomasa na bazi algi za čiste energente, lijekove, organsku hranu i kozmetiku, kao i perspektivama zelene industrije.

Događaju održanom u prostorijama UPCG prisustvovali su privrednici – članovi UPCG, kao i predstavnici Generalnog sekretarijata Unije.

Predavanje prof. Kadovakija održano je u saradnji sa prof. dr Jovanom Mirkovićem i Crnogorskom fondacijom za promociju nauke (PRONA).