+382 (0)20 209 250 | ENG

UPCG na sastanaku sa ministrom prosvjete

Vijesti 18/01/2017
UPCG na sastanaku sa ministrom prosvjete

Obrazovni sistem mora slijediti potrebe privrede kroz realizaciju niza zajedničkih aktivnosti, poručeno je na danas održanom sastanku ministra prosvjete dr Damira Šehovića sa predstavnicima Unije poslodavaca Crne Gore na čelu sa predsjednicomSvetlanom Vuksanović.

Fokus sastanka bio je na obrazovanju kadrova potrebnih na tržištu rada, koji će posjedovati praktične vještine i kompetencije i time biti konkurentni u Crnoj Gori, ali i šire. Sagovornici su se složili da je, s obzirom na kompleksnost problema, potrebno utvrditi aktivnosti na kratki, srednji i dugi rok.

U dijelu organizacije praktične nastave, konstatovano je da će se, izmjenama zakona u oblasti obrazovanja koje su planirane za ovu godinu, ovo pitanje urediti preciznije i sagledati modeli realizacije privatno-javnih partnerstava.

Predstavnici Unije saglasili su se sa pozivom na intenzivno i aktivno učešće u procesu identifikovanja potreba tržišta za kadrom određenih profila. Kao jedna od mogućnosti čija će izvodljivost biti dalje razmatrana, predloženo je i povećanje broja državnih stipendija za učenike koji odluče da se školuju za deficitarna zanimanja. Istaknuta je i potreba za stalnom komunikacijom sa javnošću i predočavanje mogućnosti za zaposlenje i pokretanje biznisa mladih koji se opredijele za zanimanja iz stručnih škola.

Ministar Šehović izložio je i plan Ministarstva da se u predstojećem periodu bavi i kvalitetom rada ustanova licenciranih za realizaciju programa obrazovanja odraslih, stručnih kvalifikacija i učenje jezika.

Sastanak je zaključen dogovorom o kontinuiranoj komunikaciji Ministarstva i Unije sa ciljem prevazilaženja identifikovanih problema.

Izvor: Ministarstvo prosvjete

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.