Na poziv Konfederacije MSP i zanatstva Italije “Confimpresaitalia”, delegacija Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) bila je glavni inostrani gost i učesnik Regionalnog kongresa Pulja koji je održan 1. i 2. februara, u gradu San Giovanni Rotondo, u Italiji.

Nakon zvaničnog otvaranja kongresa, predsjednica regionalnog udruženja “Confimpresa Taranto” Alesandra Đusti (Alessandra Giusti) održala je izlaganje kojim je iskazala dobrodošlicu predstavnicima UPCG i najavila buduću institucionalnu saradnju Unije i udruženja koje ona predvodi. Đusti je kazala da je istorija koja povezuje Italiju i regiju Pulja sa Crnom Gorom i Balkanom jedinstvena, datira od vremena Rimske imperije i traje sve do današnjih dana. Iz novije prošlosti, izdvojila je događaj koji je, kako je objasnila, za sve poseban jer pravi direktnu vezu na liniji: italijanski nobelovac Marconi - Crna Gora. “Upravo je iz Pulje krenula promjena tehnoloških odnosa i komunikacije između nacija i kontinenata. Zahvaljujući Markoniju, između Barija i Bara je 1904. godine uspostavljen prvi radio prenos koji je krenuo preko Jadrana i, u tom vremenu, stvorio izuzetnu tehnološku vezu između Italije, Crne Gore i Balkana. Nakon toga, 115 godina kasnije, šefovi država Italije i Crne Gore su 15. novembra 2019. godine inaugurisali prvi energetski most između Italije i Crne Gore, a time i između Evropske unije i Balkana. Realizator tog velikog poduhvata je italijanska Terna, prvi operator prenosa Evrope”, istakla je Alesandra Đusti. Kako je u izlaganju najavila, već narednih dana biće organizovan susret na kojem će ona i predsjednik UPCG Predrag Mitrović zaključiti sporazum o poslovnoj saradnji ova dva udruženja.

Tokom boravka u Italiji, savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović održao je niz sastanaka sa čelnicima poslovnih udružnja. Tom prilikom, predsjednika “Confimpresaitalia” Luiđi Manđanjela (Luigi Manganiello) upoznao je sa aktuelnom ekonomskom situacijom i uslovima za obavljanje biznisa u Crnoj Gori, a zatim mu prezentovao potencijale i otvorenost naše zemlje po pitanju stranih ulaganja i investicija, naročito u oblasti energetike, informacionih tehnologija i turizma. Takođe, Lazović je uputio na značaj inteziviranja saradnje privrednika Crne Gore i Italije, objasnivši da je “u našoj zemlji registrovano oko 600 malih i srednjih preduzeća sa italijanskim kapitalom. Takođe, Italija je, u odnosu na ostale zemlje EU, prvi spoljnotrgovinski partner Crne Gore, dok je 2018. godine bila i najveći investitor sa ulaganjima koja su iznosila 116 miliona eura.”

Učesnici Regionalnog kongresa Pulja, bili su državni podsekretar vanjskih poslova Italije Rikardo Antonio Merlo (Riccardo Antonio Merlo), predsjednik Regije Pulja Mikele Emilijano (Michele Emiliano), predsjednici regionalnih poslovnih udruženja, zvaničnici i članovi “Confimpresaitalia”, kao i predstavnici italijanske privrede. Delegaciju UPCG činili su savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog u UPCG Filip Lazović i savjetnik za rad sa članstvom Danilo Kaluđerović.