Ulaganja u "zelene poslove“ (djelatnosti čijim se obavljanjem čuva životna sredina) mogu dovesti do kreiranja 16.000 direktnih i indirektnih novih radnih mjesta u Crnoj Gori do 2020. godine, od čega najveći broj u sektorima turizma i poljoprivrede kazao je za "Pobjedu" šef sektora za međunarodnu saradnju i projekte u Uniji poslodavaca Crne Gore Mirza Mulešković.

On je precizirao da su to pro cjene programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine (UNEP).

Mulešković podsjeća da Međunarodna organizacija rada sprovodi zajedničke projektne inicijative UN u Crnoj Gori o podsticanju konkurentnosti i inovacijama kroz politike održivog ekonomskog razvoja.

UPCG kao jedan od glavnih korisnika projekta aktivno učestvuje u primjeni svih aktivnosti koje će biti orijentisane ka opštinama iz sjeverne regije - MOR promoviše ozelenjavanje preduzeća, prakse na radnom mjestu i tržištu rada u cjelinikazao je Mulešković. Kako je objasnio najveći potencijal za stvaranje zelenih radnih mjesta leži u obnovljivim izvorima energije, recikliranju, javnom prevozu, energetskoj efikasnosti u stambenim objektima, poljoprivredi i malim farmama, kao i održivom upravljanju šumama.

Osim sjevera, Mulešković dodaje i da sve ostale regije Crne Gore imaju potencijal za razvoj zelene ekonomije ali ipak, u cilju poboljšanja trenutne situacije, poseban fokus bi trebao biti usmjeren na nerazvijene djelove kakav je sjever.

- Crna Gora u posljednjih nekoliko godina aktivno radi na stvaranju poslovnog ambijenta za održiva preduzeća. Upravo to je najznačajnija karika u procesu razvoja jedne države, ali i jednog društva. Ipak, da bi se društvo razvijalo na pravi način moramo početi da razmišljamo drugačije i da osim ulaganja u biznis ulažemo do datne napore da očuvamo prirodnu sredinu. Dosadašnji stil života i ophođenje prema prirodi doveli su do određenih promjena, a najznačajnije su zasigurno klimatske promjene koje u značajnoj mjeri i destimulišu razvoj biznisa kazao je Mulešković.

Ovo nas, kako dodaje, opominje da moramo razmišljati o tome šta da uradimo kako bi osim ekonomski razvijene nacije imali i društvo koje ima zdravu i čistu prirodnu sredinu što je osnov za održivi razvoj jednog društva.

- Jedan od odgovora društva na trenutnu situaciju je i koncept zelene ekonomije i zelenih poslova. Upravo su oni poslovi koji doprinose održivom razvoju jedne zajednice kroz smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinuocjenjuje naš sagovornik. Ukoliko želimo razvijenu zelenu ekonomiju i zeleno zapošljavanje, Mulešković dod aje da je neophodno dodatno angažovanje svih aktera u ovom procesu,državne i lokalne administrativne kapacitete, poslodavce, sindikate ali i širi auditorijum.

- Na taj način bi se lakše promovisao sam koncept zelenog zapošljavanja kako b i građani postali svjesni samog pojma i njegovog potencijalarekao je on.

U sklopu projekta, MOR će u saradnji sa UPCG kroz projektne aktivnosti razviti studiju potencijala zelene ekonomije u našoj zemlji koja će skenirati informacije o trenutnom socijalno-ekonomskom kontekstu, makroekonomskim indikatorima i trendovima zapošljavanja Ove i slične inicijative neophodne su kako bi se razvila svijest o značaju zelenog zapošljavanja i kako bi se stanje u ovoj oblasti u značajnoj mjeri unaprijedilo. Za to je potrebna reakcija, odlučnost i volja svih aktera u društvu poručio je Mulešković.

U strukturi crnogorske privrede, kako objašnjava naš sagovornik, najveći potencijal za novo zapošljavanje odnosi se na sektore poljoprivrede, energetike i turizma.

Izdvojili bi turizam kao sektor sa velikim potencijalom za razvoj zelenog zapošljavanja sa posebnim naglaskom na razvoj ruralnog turizma gdje sjever Crne Gore ima nevjerovatne potencijale. Takođe, osim sektorske disperzije potencijala zelenog zapošljavanja jasno je da zelena radna mjesta mogu otvarati i mala i srednja i velika preduzeća tvrdi Mulešković.

Crna Gora se, kako je istakao naš sagovornik, nalazi na raskrsnici koja bi po Ustavu koji kaže da je ekološka država trebala da bude veoma laka za prevazići.

-Upravo Ustavno uređenje, evropski put i prirodna bogatstva su opredijelili Crnu Goru da razvija zelene poslove i zeleno zapošljavanje. Ovo treba da nam bude vodilja, da u budućnosti postanemo zemlja sa najrazvijenijom zelenom ekonomijom u Evropi u odnosu na trenutni status zemlje koja je jedna od najmanje efikasnih potrošača energije i vode u Evropi istakao je Mulešković.

Izvor: "Pobjeda", 03.septembar 2016.godine, str.6