Već godinama Crna Gora gradi prepoznatljivi brend divlje ljepotice. Dešavanja koja su obilježila prethodne nedjelje i mjesece još jednom su povezala Crnu Goru sa Evropom. Čak bi se moglo reći da je Evropa uzela nešto od nas, i to taj prefiks divlja.

BREXIT... Toliko pominjana riječ o kojoj svi, izgleda, tako malo znamo (ukoliko je ukucate u pretraživač, dobićete rezultat koji sadrži preko 200 miliona članaka, tekstova, pominjanja).

Dogodilo se ono što niko nije očekivao, a izgleda ni sami Britanci. Ostvario se scenario neizvjesnosti i straha od svih sljedećih koraka, scenario koji nije imao jasnu viziju. Ipak, jedno je sigurno, porodica stara više od 60 godina kad izgubi jednog člana osjeti gubitak, ali nastavi da živi i funkcioniše. Po kojim principima to tek ostaje da vidimo.

Šta Crna Gora može naučiti iz svega ovoga?

Koji su to problemi sa kojima se Britanija u narednom periodu može susresti kao bivša članica Evropske unije?

Naravno, brojne su prednosti članstva u EU, ali i brojni izazovi za zemlju kandidata. Ipak, prepreke su tu da se prevaziđu, a prednosti da nam unaprijede način života.

Od velikog broja prednosti izdvojiću samo par njih:

  1. Prva stvar koja je i u kontekstu ekonomskog razvoja Crne Gore najbitnija je to da, ukoliko si član zajednice, postaješ atraktivniji za direktna strana ulaganja. Ako sagledamo ekonomiju Crne Gore, ekonomske aktivnosti i planove, jasno je da ovo može da bude jedan i dovoljan razlog da Crna Gora i dalje naporno radi kako bi što prije postala članica Evropske unije.

  2. Sloboda kretanja, mogućnost zaposlenja u EU i mogućnost učenja van naših granica. Komunicirajući sa mladim osobama iz Crne Gore, jasno je da većina njih ima jedan cilj. To je prihvatanje vrijednosti EU i jednake mogućnosti naših građana sa građanima EU. Teško da se moglo zamisliti da danas jedan mladi građanin Crne Gore bude lider tima za izradu robota, da mlada cura bude najbolji student nekog prestižnog evropskog univerziteta. Upravo se to dešava, upravo to nam donose pregovori sa EU, a mnogo više od toga će nam pružiti članstvo. Moramo biti sigurni i uvjereni u jednu činjenicu, Crna Gora ima mlade, perspektivne i pametne ljude koji mogu, i koji će sigurno biti giganti na evropskom tržištu ako im se za to ukaže prilika bez prepreka.

  3. Turizam kao okosnica razvoja Crne Gore u velikoj mjeri će osjetiti benefite od članstva. Ovo nijesu pretpostavke, već očekivane činjenice koje nam govore i zemlje regiona. Najsvježiji primjer je Hrvatska u kojoj je sektor turizma u najvećoj mjeri profitirao. Kako govore zvanični podaci, broj turista u Hrvatskoj od ulaska u EU se povećao za 22% a prihodi za 16%.

  4. Jačanje vladavine prava i funkcionisanja institucija.

Stvaranje ambijenta gdje će svi biti jednaki i gdje će za sve da važe ista pravila. Iz ugla trenutne perspektive možda i najznačajnija stavka za Crnu Goru. Ipak, ova stavka je veoma bitna za biznis koji će poslovati po istim uslovima i pravilima kao i u EU, što je važan preduslov za njihov rast. Sve to donosi sa sobom onu drugu stranu, a to je mnogo veća konkurencija.

Upravo to je izazov koji stoji pred crnogorskom privredom koja je već morala početi sa pripremama i prilagođavanjem za globalno tržište. Nadamo se da će i neka firma iz Crne Gore proizvoditi određeni dio za Volkswagen group, a da će naši "mozgovi" praviti softvere za najveće evropske kompanije.

Neizvjesnost i nesigurnost za sve donose nove mogućnosti. Upravo je takvo vrijeme pravi poligon za jačanje nacionalnog brenda i za kreiranje prepoznatljivosti države, koja u narednom periodu treba da bude primjer svim ostalima kako se treba razvijati.

Ipak, da bi neko iskoristio nesigurnost mora da ulaže dosta, da se odrekne starih navika i da se orjentiše na put koji donosi bolje, put koji donosi veće mogućnosti.

Crna Gora je upravo izabrala taj put i sad se nalazi na jednosmjernom autoputu za EU. Iako postoji veliki broj izazova u Eu, svi nagovještaji su u pravcu nastavka proširenja. Raduje činjenica da se možemo naći u društvu Njemačke, Francuske, Austrije, Belgije. Ipak, da bi došli tamo treba da radimo još puno. Moramo mijenjati ustaljene prakse, jačati i razvijati svaki segment društva, a zadržati ono što je prepoznatljivo za nas.

Proces nije jednostavan i uključuje velika odricanja, uključuje veliki rad, velika ulaganja. Ali, taj proces donosi mnogo više, a jedno je sigurno, donosi bolji i lakši način života za naše građane. Jedne stvari moramo biti svjesni, ovaj autoput može postati seoski puteljak koji je teško preći, a to ne smijemo to dozvoliti.

BREXIT je za neke otvorio vrata tj. EXIT, a zasigurno je za neke druge još više odškrinuo vrata za ulaz ENTRANCE. U slučaju Crne Gore, nadam se i lično vjerujem u drugi scenario.

Izvor: "Dnevne novine", 06.avgusta 2016.godine, str.11