photo credit: rawpixel.com

Međunarodna organizacija rada (ILO) je objavila nacionalne izvještaje za zemlje Zapadnog Balkana i Ukrajine, u kojima je dat pregled potreba i izazova s kojima se suočavaju preduzeća u oporavku od COVID-19 krize.

Da bi prikupile dokaze o tome kako COVID-19 pandemija utiče na poslovanje i održivost preduzeća, poslodavačke organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine su sprovele nacionalna istraživanja koja su im omogućila da sagledaju ključne probleme s kojima se privrednici u svom radu srijeću, kao i da definišu adekvatne mjere za podršku privredi (oporavak i kontinuitet poslovanja preduzeča).

Uz izvještaj o poslovanju preduzeća u Crnoj Gori (koji je pripremila UPCG), na ovom linku moguće je preuzeti i nacionalne izvještaje poslodavačkih organizacija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine.

Istraživanja su realizovana u periodu april - maj 2020. godine, a njima je obuhvaćeno čak 2.149 preduzeća iz šest zemalja.

Istraživanja su zasnovana na ILO ACT/EMP „Alatu za anketiranje preduzeća: Procjena potreba preduzeća koje proizilaze iz COVID-19“, a sprovedena su uz tehničku podršku ILO i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).