photo credit: pexels.com

Na osnovu člana 12 stav 1 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ("Službeni list CG", br. 20/14, 56/14, 70/17, 4/18, 55/18 i 66/19) Vlada Crne Gore je 31. marta 2020. godine, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, donijela Uredbu o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja ("Službeni list Crne Gore", br. 027/20 od 31.03.2020).

Kako bi proceduru vezanu za odlaganje obaveza u skladu sa Uredbom izvršili na što jednostavniji način, Poreska uprava je pripremila Vodič koji je dostupan u prilogu.

Takođe, u prilogu se nalazi i Uredba o uslovima za odlaganje naplate dospjelih poreskih i neporeskih potraživanja, kao i obrazac Prijave.

Poreska uprava izradila je funkcionalnost na portalu ePrijava koju obveznici koji posjeduju digitalni certifikat mogu koristiti za prijavu za odlaganje obaveza prilikom podnošenja poreskih prijava – IOPPD i GPPFL: https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal

Prema informacijama objavljenim na veb sajtu Poreske uprave, svi poslodavci, odnosno isplatioci prihoda, koji od 1. aprila 2020. godine budu podnosili IOPPD prijave, iste neće moći da ulože i elektronski potpišu dok ne potvrde da li odlažu plaćanje obaveze iskazane u IOPPD-u ili ne, tako što će u novoj sekciji ''Mjera Vlade CG'' (nalazi se ispod podataka o ovlašćenom licu) naznačiti da li koriste ili ne koriste pravo odloženog plaćanja čekiranjem opcije DA ili NE.
Napomena: Kod svih poreskih obveznika koji uvoze XML fajl, upozorenje za obaveznost čekiranja polja DA ili NE javiće se odmah po prvom čuvanju uvezenih podataka!