Na danas održanoj konferenciji za medije, predstavljena su tri nova strateška dokumenta - izvještaja Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG): (1) “Pristup finansijskim sredstvima u Crnoj Gori”, (2) “Korupcija u Crnoj Gori”, (3) “Neusklađenost tržišta rada i obrazovanog sistema u Crnoj Gori”.

Tim povodom, predstavnicima medija obratili su se predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović, kao i dio autorskog tima koji je učestvovao u kreiranju navedenih izvještaja UPCG – Predrag Drecun, dr Jovan Đurašković i Edin Koljenović.

Predsjednica UPCG Svetlana Vuksanović je istakla da je cilj UPCG da ovim izvještajima ponudi sadržaj koji će dodatno pomoći započetim procesima u zemlji i biti od koristi u pripremi budućih politika i mjera koje su u interesu razvoja privrede, povećanja zaposlenosti i snažnijeg ekonomskog rasta. „Uspostavljanje stimulativnog poslovnog ambijenta predstavlja glavni preduslov funkcionisanja privrede, povećanja ekonomskih aktivnosti, očuvanja postojećih i kreiranja novih radnih mjesta, stabilnog i dugoročno održivog razvoja. Ekonomija realnog sektora, onog koji stvara, zapošljava, puni budžet i čini pokretačku snagu razvoja Crne Gore, zahtijeva posebnu pažnju i punu podršku kreatora politika i donosioca odluka na svim nivoima upravljanja. U UPCG vjerujemo da je krajnje vrijeme da nadležni to shvate, a zatim i djeluju u tom pravcu”, naglasila je Vuksanović.

Da je otežan pristup finansijskim sredstvima jedan od ključnih problema za poslovanje preduzeća potvrđuje i sadržaj prvog prezentovanog dokumenta u kojem se navodi da je postojeća situacija u našoj zemlji još uvijek nepovoljna, iako poslednje tri godine postoji kontinuirani napredak po ovoj oblasti.

Predrag Drecun, koautor Izvještaja UPCG “Pristup finansijskim sredstvima u Crnoj Gori” u svom izlaganju je kazao: Pristup finansijskim sredstvima kod nas se poboljšava, ali je daleko od nivoa u EU. Hrabri činjenica da država naglašava ulogu Investiciono razvojnog fonda da sve više direktno finansira mala i srednja preduzeća. Ono što ostaje veliki problem je struktura spoljnotrgovinskog deficita kao značajnog generatora unutrašnje nelikvidnosti privrede koja provocira pojačanu tražnju za novcem od strane privrede.”

U nastavku je uslijedilo predstavljanje drugog izvještaja koji je obrađivao problematiku neusklađenosti tržišta rada i obrazovanog sistema u Crnoj Gori, koju je UPCG takođe prepoznala kao jednu od ključnih biznis barijera. UPCG je kao koautore ovog izvještaja angažovala prof. dr Milivoja Radovića i dr Jovana Đuraškovića.

Dr Jovan Đurašković, jedan od koautora Izvještaja UPCG “Neusklađenost tržišta rada i obrazovanog sistema u Crnoj Gori” je naglasio da sistem formalnog obrazovanja u Crnoj Gori nema sluha za potrebe tržišta, i dodao: “Primat kvantiteta nad kvalitetom doprinio je ubrzanom rastu broja diplomaca, što za posljedicu ima rast broja nezaposlenih visokoškolaca. Nedovoljna specijalizacija studijskih programa i obrazovnih programa na nivou opšteg srednjeg obrazovanja dovodi do stvaranja znanja niske upotrebne vrijednosti. Prisutan je sindrom ‘lakše do diplome – teže do posla’. Neophodno je: unaprijediti saradnju i partnerstvo između obrazovnih institucija, javnih službi za zapošljavanje i Unije poslodavaca; razvijati praktičnu nastavu na svim nivoima obrazovanja, konkretizovati znanja i vještine; afirmisati samoobrazovanje i preduzetničko učenje. Na novou preduzeća, potrebno je razvijati dugoročno orijentisanu funkciju menadžmenta ljudskih resursa”, zaključio je dr Đurašković.

Iako se korupcija percipira kao jedan od ključnih razloga za loše ekonomsko stanje u društvu, koautor izvještaja UPCG o korupciji je objasnio da privrednici nijesu dovoljno proaktivni i spremni da se protiv nje bore u mjeri u kojoj je to potrebno. Razlog za to je nedovoljno pozavanje procedura i mogućnosti prijavljivanja ovakve vrste postupanja, ali i nepovjerenje u instititucije da će na adekvatan način tretirati prijave.

Edin Koljenović, koautor izvještaja UPCG “Korupcija u Crnoj Gori” je istakao: “Korupcija u crnogorskom društvu postoji na zabrinjavajućem nivou koji je proširen do te mjere da stvara negativne matrice odnosa u svakodnevnom životu, dok određene vrste korupcije ostavljaju ozbiljne posljedice na biznis sektor i ekonomske rezultate i mogu postati ozbiljna prepreka za privatno i strano ulaganje, te ukupan razvoj trgovine i ekonomije. Privredne (ekonomske) posljedice su brojne: korupcija sprečava sigurno i racionalno investiranje (kako strano, tako i domaće), usporava i onemogućava razvoj i ograničava trgovinu, dovodi do neracionalnog i rasipničkog korištenja javnih sredstava, podstiče „sivu“ ekonomiju, te smanjuje poreske izvore.”

Zatvarajući današnju konferenciju za medije, objašnjeno je da je sadržaj tri nova izvještaja UPCG baziran na ranije objavljenom strateškom dokumentu UPCG „5 ubica biznisa“, kao i rezultatima tematskih istraživanja koje je UPCG sprovela početkom 2016. godine. Ovim izvještajima UPCG nastavlja aktivnosti koje, uz podršku Međunarodne organizacija rada, sprovodi od 2013. godine, s ciljem uspostavljanja biznis ambijenta koji je stimulativan i podsticajan za održivi razvoj preduzeća u Crnoj Gori. Poseban segment djelovanja UPCG u tom pravcu čini podrška eliminisanju naznačajnijih biznis barijera koje je, kao takve, UPCG identifikovala još u svom dokumentu „5 ubica biznisa“: 1) neodgovarajući regulatorni sistem, 2) otežan pristup finansijskim sredstvima, 3) velika zastupljenost sive ekonomije, 4) postojanje korupcije u svim oblastima i nivoima, 5) nesklad između obrazovnih programa i potreba tržišta rada.