Teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane COVID-19 pandemijom, zahtijeva iznalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira. Kao jednu od posebno urgentnih intervencija, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izdvaja sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i poziva Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

UPCG uvažava mjere zaštite javnog zdravlja koje su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) do sada preduzeli i, uz združenu akciju cijelog društva, doprinijeli uspješnoj borbi protiv širenja epidemije novog koronavirusa i rezultatima kojima svi u Crnoj Gori danas svjedočimo. Svjesni da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati, UPCG poziva da se s istom energijom i odgovornošću što hitnije posvetimo rješavanju izazova i problema koje je ova situacija stavila pred crnogorske privrednike. Potezi koje sada budemo povlačili, biće od krucijalnog značaja ne samo za budućnost privrednika, već i budućnost ekonomije Crne Gore.

Od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, naša privreda je izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…). Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone. Dodatnu zabrinutost izazivaju i predstojeći državni praznici u maju i julu, koji će privrednicima iz sektora trgovine – pod uslovom da se zabrana obavljanja djelatnosti prethodno ukine – donijeti i nove neradne dane, a time i pripadajuće, prateće gubitke koji će usložiti i otežati njihovu inače tešku situaciju. U oba slučaja, i za privrednike iz sektora turizma i sektora trgovine, navedeno bi bila i svojevrsna prilika da im se pomogne u pokušaju konsolidacije poslovanja, a time i djelimičnog ublažavanja nenadoknadivog gubitka prihoda u periodu kada nisu radili.

Podsjećamo da je UPCG još 1. avgusta 2019. godine podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini. Imajući u vidu da se na odluku Ustavnog suda po navedenoj inicijativi još uvijek čeka, u UPCG smatramo oportunim da Ministarstvo ekonomije suspenduje primjenu istog - bar do trenutka donošenja odluke u ovom predmetu. Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom. U UPCG insistiramo i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta. Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli „oživljavanje“ privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom.

Podsjećamo, Skupština Crne Gore je u julu 2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini, a sporna odredba počela je da se primjenjuje sredinom oktobra 2019. godine. Iako je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i tada rezultirao velikim protivljenjem privrednika, posebno u smislu očekivanog gubitka po osnovu njegove primjene, aktuelna situacija u zemlji zahtijeva da se ovo pitanje što hitnije stavi na dnevni red, a time na vanredne okolnosti odgovori i vanrednim, očekivanim mjerama i potezima nadležnih.