Najava Vlade da će od sjutra krenuti sa blokadom računa svih poreskih dužnika koji se nijesu prijavili za reprogram poreskih dugova izazvaće veliki broj stečajeva, zatvaranje radnih mjesta i povećanje nelikvidnosti, smatraju u Uniji poslodavaca.

Oni očekuju da Poreska uprava blokade računa sprovode korektno, po principu jednakosti i neselektivnosti, kao i da je Ministarstvo finansije ove mjere trebalo da najavi ranije jer bi se za reprogram prijavilo više dužnika.

“Mjere koje je Vlada najavila prema poreskim dužnicima su iz okvira nadležnosti i ne predstavljaju novinu, jer ih je Vlada, tj. Poreska uprava, mogla pokrenuti i mnogo ranije, shodno zakonskim ovlašćenjima. U tom smislu, apsolutno nisu sporne. Unija poslodavaca je u proteklih mjesec dana sa Poreskom upravom, u okviru kampanje “Poreski karavan”, obišla opštine na sjeveru i održala tribine sa privrednicima, a jedna od tema tih susreta je bio reprogram poreskih obaveza. Tom prilikom je od Poreske uprave zaista ukazivano da je to “posljednja” šansa za izmirenje zaostalih poreskih obaveza. Međutim, najava ovakvih mjera u ovom trenutku otvara mnoga pitanja”, naveli su iz Unije poslodavaca za “Vijesti".

Ministar finansija Darko Radunović najavio je mogućnost da će ove mjere izazvati veći broj stečajeja i otpuštanja radnika, ali da su one neophodne da bi se napunila državna kasa.

Unija poslodavaca smatra da je ove mjere trebalo eksplicitno najaviti prilikom objavljivanja poziva za reprogram poreskog duga.

“Mnoga privredna društva, naročito iz reda mikro, malih i srednjih preduzeća, od otvaranja poziva za reprogram su preispitivala svoju sposobnost da u slučaju reprogramiranja zaostalih obaveza uredno izmiruju i rate po reprogramu i tekuće obaveze, te upravo iz straha od zapriječenog otvaranja stečajnog postupka ukoliko ne budu mogli da izmiruju te obaveze, ni jesu ušli u program reprograma. Da im je u startu predočeno da će ukoliko ne uđu u reprogram odmah biti izloženi blokadi poslovnih računa i otvaranju stečaja, sigurno bi se većina njih, koji su odustali od toga, ipak odlučila da reprogramira svoje obaveze”, smatraju u Uniji.

Oni strahuje da će blakada računa poreskih dužnika imati veoma negativne efekte prema drugim, sada likvidnim firmama, zbog nemogućnosti naplate potraživanja za izvršene promete roba i usluga.

“Naravno, sasvim logična i očekivana posljedica blokade računa i otvaranja stečaja kod brojnih privrednih subjekata je zatvaranje radnih mjesta, povećanje nezaposlenosti i socijalnih tenzija”, smatraju u Uniji.

Ako je Vlada, kako su kazali, odlučna da sprovede sve što je najavljeno, bez obzira na posljedice, važno je od koga će početi.

"Najmanje što bi bilo za očekivati je da se ti postupci sprovode korektno, po principu jednakosti i neselektivnosti, i u tom smislu će biti sigurno izloženi budnoj pažnji privrede i ukupne javnosti. Bilo bi jako loše ukoliko bi se drugačije postupalo, što mislimo da nije potrebno detaljnije elaborirati. Ovo naročito ako znamo da su, pored privrede, ništa manje zaduženi i mnogi subjekti iz javnog sektora, sa čijim dugovanjima, smatramo, javnost i nije baš detaljno upoznata. U tom smislu, ukoliko se krene u te mjere, Unija poslodavaca očekuje da će proces biti krajnje transparentan, kao što je transparentan i spisak poreskih dužnika”, smatraju u Uniji.

Poslodavci, uzimajući u obzir da su najavljene mjere mogle biti preduzete i mnogo ranije, iskazuju bojazan i sumnju da su sveobuhvatno uzeti u obzir svi mogući efekti i posljedice.

“Mislimo da loši efekti mogu biti izraženiji od pozitivnih, odnosno da sprovođenje navedenih mjera dovede do umanjenja, a ne povećanja budžetskih prihoda. Ovo posebno ako imamo u vidu da nije mnogo urađeno na ukupnoj stabilizaciji i regularizaciji poslovnog ambijenta, što bi moralo pratiti ovako rigidne mjere koje se najavljuju. Upravo suprotno uz par izuzetaka, od kojih nemaju koristi svi privredni subjekti, imamo uvođenje novih i povećanje postojećih fiskalnih i parafiskalnih nameta. Na kraju, smatramo da godinama nagomilani problemi (ne)primjene ili selektivne primjene propisa, u svim oblastima, pa i u oblasti poreza, ne mogu biti riješeni oštrim rezovima jer to sa sobom nosi velike rizike, a nismo sigurni koliko smo ih svjesni i da li smo spremni da se suočimo sa istim”, saopštili su iz Unije poslodavaca.

I država značajno utiče na veliku nelikvidnost privrede

Unija poslodavaca navodi da je potrebno imati u vidu i međusobnu naplatu potraživanja i lančane posljedice koje blokade računa mogu izazavati u unutrašnjem prometu.

“Prvo, moramo imati u vidu da i sama država, odnosno njeni organi i institucije, imaju neizmirenih dugovanja prema privredi za izvršeni promet proizvoda Ili usluga. U kom obimu za to, smatramo, ne postoji validan podatak, aU to sigurno u značajnoj mjeri utiče na ukupnu likvidnost privrede. S druge strane, mnogo puta smo ukazivali na problem međusobnih dugovanja privrednih subjekata i predlagali mjere za eliminisanje tog problema, ali se ništa značajnije nije desilo na tom polju. Pored već dugo vremena Izražene nelikvidnosti kod velikog broja privrednih subjekata (kod čak više od 50% ukupnog broja), daljem egzistiranju tog problema doprinosi I sporost upravnih i pravosudnih organa, vrlo neujednačena i upitna upravna i sudska praksa, tj. pravna nesigurnost učesnika u tržišnoj utakmici”, naveli su Iz Unije poslodavaca.

Izvor: ND Vijesti, 03. april 2017. Ekonomija (5. Str.)