Savjetnica za žensko preduzetništvo u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) Zvezdana Oluić učestvovala je na Regionalnoj konferenciji „U korak sa novim vremenom“ koja je održana na temu ženskog preduzetništva u procesu pristupanja Evropskoj uniji i razmjene pozitivnih praksi i iskustava u regionu. Događaj je organizovalo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore.

Konferenciju su otvorili načelnica Odbora za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović, glavni pregovarač Aleksandar Drljević i potpredsjednica PKCG Ljiljana Filipović.

U nastavku, održane su tri tematske panel diskusije: „Politika razvoja ženskog preduzetništva“, „Fondovi za podršku razvoja ženskog preduzetništva“, „Žene u biznisu“.

U okviru prvog panela “Politika razvoja ženskog preduzetništva”, savjetnica za žensko preduzetništvo UPCG Zvezdana Oluić je najavila da će UPCG, u cilju podrške razvoju ženskog preduzetništva, uskoro podnijeti inicijativu za uvođenje poreskih olakšica za preduzetnice u prvim godinama poslovanja. Tim povodom, uputila je poziv poslodavačkim organizacijama i ženskim poslovnim asocijacijama da se pridruže Uniji poslodavaca i, kroz zajednički nastup, podrže navedenu inicijativu. “U UPCG znamo da je ulaganje u rodnu ravnopravnost, žensko preduzetništvo i ekonomsko osnaživanje žena dobro, pametno i isplativo - ne samo za žene, već i za muškarce, zaposlene, privredu, cijelo društvo. Strateški pristup države u pružanju pomoći razvoju ženskog preduzetništva je izuzetno važan i zahtijeva punu posvećenost donosilaca odluka i na nacionalnom i lokalnom nivou. U suprotnom, ukoliko očekivana podrška izostane, žene će ostati ili postati blokirani ekonomski potencijal, a to nikome od nas nije cilj. Posebno ako znamo da ženska ekonomska moć čini pametnu ekonomiju”, istakla je Oluić. Ona je kazala da statistika po ovoj oblasti još uvijek predstavlja tzv. bolnu tačku, i dodala: “Zato UPCG insistira na ažurnoj statistici koja će pratiti osnivanje i rast preduzeća, uz rodno razvrstane podatke. Želimo da znamo koliko Crna Gora ima žena u biznisu, koliko je novoosnovanih preduzeća, koliko je rastućih ili izvozno orjentisanih, koliko ima onih sa blokiranim računima, a koliko ugašenih”. U toku panel diskusije, Oluić je naglasila značaj i ulogu većeg učešća žena na pozicijama upravljanja i rukovođenja, ukazala na neophodnost promocije uspješnih poslovnih žena u javnosti, te konstatovala da, u cilju rješavanja problema koji prate karijerni razvoj žena, u narednom periodu veću pažnju treba posvetiti i aktivnostima promocije ekonomije roditeljstva i uloge očeva u odgajanju djece.

U ovom panelu, govorili su i predsjednica Skupštinskog odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak, članica Koordinacionog odbora za žensko preduzetništvo Privredne komore Slavica Striković, generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj MSP i upravljanje EU fondovima Ministarstva ekonomije Radosav Babić i direktorica Agencije za ravnopravnost polova Bosne i Hercegovine Samra Filipović Hadžiabdić. Moderator je bio prof. dr Mladen Perazić, direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet PKCG.

Današnji događaj zaključen je usvajanjem zaključaka konferencije koje je, u ime organizatora, prezentovala načelnica Odbora za rodnu ravnopravnost u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Biljana Pejović.

Konferencija „U korak sa novim vremenom“ imala je za cilj promovisanje važnosti ženskog preduzetništva, ohrabrivanje ostvarenih i budućih preduzetnica za nove preduzetničke projekte, kao i razmjenu iskustava i unapređenje saradnje žena preduzetnica u regionu.

Uz navedene, učesnici/e događaja bili su i predstavnici/e državnih institucija, Zajednice opština, IRF-a, EBRD, ženskih poslovnih asocijacija iz Crne Gore, Albanije, Hrvatske, Republike Sjeverna Makedonija i Srbije, kao i žene preduzetnice.