Na poziv Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore, predstavnica UPCG, savjetnica za žensko preduzetništvo Zvezdana Oluić, učestvovala je u radu osmog zasijedanja “Ženskog parlamenta” organizovanog uoči Međunarodnog dana žena, u cilju promovisanja ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori.

U svom obraćanju učesnicima/cama “Ženskog parlamenta”, predstavnica UPCG je najavila završnu konferenciju projekta UPCG „Žene u menadžmentu u Crnoj Gori: Podrška liderstvu i karijernom razvoju žena“ i naglasila da će na istoj, između ostalog, biti upriličeno i prvo javno predstavljanje izvještaja Biroa za poslodavačke aktivnosti ILO-a (ILO ACT/EMP) o ženama u biznisu i menadžmentu u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji. Takođe, Oluić je u ime UPCG postavila pitanje ministarki javne uprave Suzani Pribilović (odgovor ministarke Pribilović).

U nastavku slijedi zvanična informacija objavljena na veb sajtu Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović otvorio je danas osmo zasijedanje “Ženskog parlamenta”, koje je organizovao Odbor za rodnu ravnopravnost, uoči Međunarodnog dana žena, u cilju promovisanja ženskih ljudskih prava u Crnoj Gori.

Predsjednik Brajović u uvodnom izlaganju istakao je da kao predsjednik Skupštine ima privilegiju da direktno doprinosi, zajedno sa ostalim poslanicima, stvaranju zakonskih pretpostavki kojima se na dugoročno održiv način brine o ljudskim pravima, među kojima prava žena zauzimaju istaknuto mjesto.

On je ocijenio da je posljednjim izmjenama izbornog zakona osigurana mogućnost da se učešće žena u zakonodavnoj vlasti poveća, uključujući i normu po kojoj odbornicu i poslanicu koja podnese ostavku, isključivo mijenja sljedeća kandidatkinja sa izborne liste. Brajović je takođe podsjetio da u radu ovog saziva Skupštine Crne Gore učestvuje 19 poslanica, što je 23,45% ukupnog broja i predstavlja značajan pomak u odnosu na sastav prethodnog saziva gdje je bilo samo 14 poslanica.

Predsjednik Brajović je izrazio očekivanje da će i ostali segmenti vlasti i civilni sektor pružiti iskreni i puni doprinos emancipaciji društvene zajednice kroz unaprjeđenje ženskih prava, kao što su vidljivi napori koje ulaže Skupština Crne Gore na tom planu i zaključio da postoji prostor za dalje djelovanje i razvijanje svijesti o potrebi da žene budu zastupljenije na mjestima odlučivanja i moći, zaštićenije kada je u pitanju nasilje, ekonomski samostalnije, kao i da budu nosioci jednakih prava po pitanjima imovine, nasljeđa i drugog.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak u uvodnom obraćanju učesnicima/ma “Ženskog parlamenta” naglasila je da je 8. mart važan u istoriji razvoja cjelokupnog društva, jer se toga dana slave ekonomska, politička i društvena dostignuća žena. Ona je konstatovala da je globalno društvo i dalje tradicionalno društvo u kome se žene svakog dana trebaju boriti za bolji položaj i da je tako i u Crnoj Gori i da je potrebno još mnogo toga uraditi da bi mogli govoriti o stvarnoj ravnopravnosti žena i muškaraca.

Na kraju izlaganja predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Nada Drobnjak je poručila da 8. martu treba vratiti suštinu, da se slavi borba žena za ravnopravnost, što je i cilj održavanja “Ženskog parlamenta”.

U nastavku zasijedanja prisutnima se obratio i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućko Baković, nakon čega su članovi/ce Vlade Crne Gore, odgovarali/le na pitanja predstavnica ženskih asocijacija parlamentarnih partija i civilnog društva.

Pored poslanika/ca, predstavnica ženskih asocijacija parlamentarnih partija i civilnog društva, Zasijedanju su prisustvovali i predstavnici/ce diplomatskog kora, međunarodnih organizacija i lokalne samouprave.

Izvor: Skupština Crne Gore