U ime Unije poslodavaca Crne Gore, na poziv Međunarodne Organizacije Rada (ILO), koordinator stručne službe Vladimir Čurović učestvuje na seminaru "Tržište rada i politika zapošljavanja u zemljama tranzicije", koji se održava u ILO Centru u Torinu (Italija) od 21. juna do 1. jula 2005. godine.

Seminar "Tržište rada i politika zapošljavanja u zemljama tranzicije" je namijenjen organizacijama i pojedincima koji su uključeni u kreiranje, planiranje, primjenu ili nadzor nad intervencijama na tržištu rada, kao i timovima koji učestvuju u izradi nacrta Strategije smanjenja siromaštva. Ciljna grupa seminara su viši službenici Vladinih odsjeka i predstavnici sindikalnih i poslodavačkih organizacija.

Konačni cilj seminara, po ocjeni organizatora - Međunarodne Organizacije Rada (ILO), je doprinos usvajanju i efikasnoj implementaciji politike poboljšanja uslova rada i traženja posla u zemljama u razvoju, što se podudara sa naporima ILO na promociji pristojnog posla i smanjenja siromaštva.

Metodologija koja se koristi na ILO seminaru je kombinacija individualnih prezentacija od strane specijalista za datu temu, panel diskusija učesnika i grupnog rada, uključujući pravljenje nacrta "agende nove politike".

Vođen trenutnim ILO stavovima o zapošljavanju i dostojnom poslu, kao i primjerima politike i prakse vrijednih pažnje, seminar će pokriti teme:

  • Ključni koncepti tržišta rada, uključujući dostojan posao
  • Trendovi i pitanja tržišta rada u zemljama u razvoju
  • Predstavljanje politike zapošljavanja i tržišta rada
  • Smanjenje siromaštva kroz ciljno zapošljavanje
  • Promovisanje zapošljavanja neformalnog tržišta rada
  • Dobra praksa u rješavanju problema zapošljavanja.

ILO očekuje da nakon završetka učesnici seminara budu u mogućnosti da, svaki u svojoj sredini, ukažu i bolje objasne prirodu i obim različitih problema vezanih za zapošljavanje, kao i pomognu u formulaciji novih, naprednih ideja u cilju rješenja problema neravnoteže i nefikasnosti tržišta rada.

U saglasnosti sa procedurama ILO Centra u Torinu, biće sprovedena i evaluacija seminara.