U cilju uspostavljanja zakonskih preduslova za odvijanje kvalitetnog socijalog dijaloga usklađenog sa preporukama i standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), Savez sindikata Crne Gore i Unija poslodavaca Crne Gore su inicirale aktivnosti na donošenju Zakona o ekonomsko-socijalnom savjetu i Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova. Takođe, SSCG i UPCG su formirale radnu grupu za izradu radne verzije Nacrta zakona o mirnom rješavanju radnih sporova. Realizaciju ovog projekta pomaže USAID-ORT.

Ekspertsku pomoć u realizaciji oba projekta pruža ILO. S tim u vezi, u radnoj posjeti SSCG i UPCG od 29. - 31.08.’05. borave Youcef Ghellab, visoki predstavnik ILO i ekspert za socijalni dijalog i industrijske relacije i dr Jan L. Rombouts, direktor Belgijske agencije za zapošljavanje i socijalni dijalog. Cilj njihove posjete je rad sa predstavnicima Sindikata i Unije poslodavaca na izradi radne verzije Nacrta o mirnom rješavanju radnih sporova, kao i razgovori sa socijalnim partnerima na temu dostignutog nivoa socijalnog dijaloga u Crnoj Gori.

Planirano je da se visoki predstavnici ILO-a, tokom svog boravka, susretnu sa najvišim predstavnicima SSCG i UPCG.

Nakon seminara posvećenog izradi radne verzije Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, visoke predstavnike ILO će 30.avgusta primiti Slavoljub Stijepović, ministar rada i socijalnog staranja Vlade RCG. Sastanak će se održati u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, s početkom u 16:30 sati.