Unija poslodavaca Crne Gore je stava da su preduzetnici, kada su u pitanju njihova potraživanja od strane države, u apsolutno neravnopravnom položaju u odnosu na republičke i lokalne organe uprave, institucije i organizacije.

Naime, nizom zakonskih rješenja i instrumenata koji se odnose na naplatu poreza, carina, taksi, firmarina i ostalih obaveza preduzetnika prema državi, država je obezbijedila sebe u pogledu efikasnosti naplate svojih potraživanja. U slučaju dugovanja preduzetnika prema državi, preduzetniku se jednostavno skidaju sredstva ili blokira žiro račun.

Na drugoj strani, ne postoje tako efikasni mehanizmi i instrumenti da preduzetnik može naplatiti svoje potraživanje od republičkih ili lokalnih organa uprave. Takva višemjesečna dugovanja dovode u pitanje likvidnost firmi i njihov dalji opstanak.

S tim u vezi, Unija zahtijeva da republički i lokalni organi uprave i institucije istom efikasnošću, u najhitnijem roku, izmire svoje obaveze prema preduzetnicima, a naročito obaveze čiji rok prelazi 90 dana.