Obzirom da je Zakon o lokalnim komunalnim taksama u proceduri donošenja, Unija poslodavaca Crne Gore još jednom potencira pitanja poslodavaca koja se tiču enormno visokih iznosa lokalnih komunalnih taksi koje su ustanovljene u najvećem broju opština RCG.

Obzirom da novim Zakonom o lokalnim komunalnim taksama treba da se spriječi gušenje preduzetništva, UPCG je tim povodom Ministarstvu finansija uputila određene predloge rješenja.

Naime, od ranije su dobro poznati postupci upravnih i sudskih organa po rješenjima sadržanim u odlukama o komunalnim taksama i naknadama u pojedinim opštinama. Takođe, poznata su i postupanja Ustavnog suda RCG koji je kroz više svojih postupaka utvrdio nezakonitost u cjelini, ili nezakonitost pojedinih odredbi odluka o lokalnim komunalnim taksama. Ovo posebno kada su donošene od strane predsjednika opština, što su bili slučajevi svojevrsnog prekoračenja ovlašćenja samih predsjednika opština.

U prethodnom periodu, u djelatnostima poput telekomunikacija, elektroprivrede, naftne industrije i sl, nejasnoće u pogledu tretmana i razgraničenja javnih površina od onih koje to nisu, dovodile su u pitanje interese poslodavaca za širenjem njihovih aktivnosti na područjima pojedinih opština.

Iz navedenih razloga, Unija poslodavaca Crne Gore smatra da novi Zakon o lokalnim komunalnim taksama treba da predloži rješenja koja:

- na precizan i jednostavan našin uređuju osnovne elemente za plaćanje lokalnih komunalnih taksi;

- otklanjaju nepreciznosti koje su u proteklom periodu bile izvor čestih sporenja u upravnim i sudskim postupcima;

- obezbjeđuju poslodavcima stabilnost planiranja (obzirom da poslodavci mogu relativno lako prepoznati izdatke za lokalne komunalne takse, i biti sigurni da se čestim izmjenama neće "pomjerati" visina lokalnih komunalnih taksi sem na kraju godine ukoliko rast cijena na malo prelazi 2% prema zvaničnim statističkim podacima);

- predstavljaju razumnu ponudu za privremeno "uvođenje" lokalnih komunalnih taksi kada su u pitanju: objekti za prenos električne energije, telekomunikacioni objekti, objekti za postavljanje TV i radio primopredajnika, objekti za korišćenje morske obale u poslovne svrhe. Ovo se odnosi na prelazno rješenje do 01.01.2008. godine kojim bi iznosi naknada bili značajno smanjeni u odnosu na važeće, što bi bilo i prihvatljivo za poslodavce i omogućilo bi širenje njihovih privrednih aktivnosti. Opštini, kao lokalnoj samoupravi, ostalo bi da u kontekstu drugih izvora finansiranja traga za sredstvima koja joj usljed izmjene visine naknade izostaju;

- preciziraju da se lokalne komunalne takse ne mogu uvoditi na nepokretnosti u vlasništvu građana i građanskih pravnih lica;

- da vrijeme primjene novog zakona ne treba prolongirati (osim prolongiranja na period koji je potreban da Skupštine opština urede pitanja koja su novim zakonom ostavljena istim na uređivanje).

Zvezdana Oluić
PR menadžer UPCG