Na poziv Ministarstva rada i socijalnog staranja Bugarske, generalni sekretar Unije poslodavaca Crne Gore Budimir Raičković - kao predstavnik Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE), učestvovaće u radu II Ministarske Konferencije o zapošljavanju u zemljama Jugoistočne Evrope, koja će se održati 21. oktobra u Sofiji.

Na Konferenciji u Sofiji, Budimir Raičković će u ime Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) izložiti viđenja i stavove IOE po pitanju daljeg odvijanja "Bukureštanskog procesa" iz ugla poslodavaca.
Organizator Konferencije je Ministarstvo rada i socijalnog staranja Bugarske, u saradnji sa Savjetom Evrope, Međunarodnom organizacijom rada (ILO), Belgijskim saveznim zavodom za zapošljavanje, rad i socijalni dijalog, a pod pokroviteljstvom Inicijative za socijalnu koheziju Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu.

Osnovni zadatak Ministarske Konferencije u Sofiji je mjerenje napretka procesa zapošljavanja i utvrđivanje smjernica dalje saradnje u zemljama Jugoistočne Evrope. Ujedno, ova Konferencija predstavlja nastavak tzv. "Bukureštanskog procesa", tj Konferencije  održane u Bukureštu 2003. godine čiji je cilj bio razmjena iskustava i povećanje efikasnosti politika zapošljavanja u regionu, pospješivanje ekonomskog rasta, zaposlenosti i socijalne kohezije u Jugoistočnoj Evropi.