Photo credit: PR Centar

Sajam poslova – Job Fair doprinosi smanjenju nezaposlenosti u društvu, jer u okviru njega studenti imaju priliku da se u direktnom kontaktu sa predstavnicima 14 kompanija informišu o željenom poslu, praksi ili stručnom osposobljavanju, kao i da predaju svoje biografije poslodavcima.

To je saopšteno na otvaranju drugog Job Fair-a, koji je organizovala Studentska organizacija EESTEC LC Podgorica, u saradnji sa Unijom poslodavaca Crne Gore (UPCG), u Multimedijalnoj sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta Crne Gore Saša Mujović, podsjetio je da ta naučno-obrazvna institucija 60 godina uspješno sprovodi svoju misiju – generisanja inžinjerskog kadra u oblasti energetike i informaciono-komunikacionih tehnologija.

„Vrijedni rezultati koje smo postizali i koje postižemo nam ne daju za pravo slavodobitno odmaramo na lovorikama, jer onaj ko se uhvati u koštac sa elektrotehnikom, taj je unaprijed osuđen na stalnu potrebu da uči i da se usavršava. To, da ga nazovem, romantično vrijeme, koje je krasila paradigma „Nauka zbog nauke“ je poodavno iza nas. Živimo jedno novo vrijeme, koje nosi svoja pravila i svoje zakonitosti i novi moto koji kaže „Nauka u službi privrede““, istakao je Mujović.

Ocijenio je sajam važnim, jer se licem u lice srijeću akademska zajednica i predstavnici privrednog sektora.

„Loptica je i dalje u našem dvorištu. I mi smo, kao fakultet, spremni da čujemo šta to od nas traži privredni sektor – kakve inženjere, kakvih vještina, kog nivoa znanja (praktičnog teorijskog). Uradićemo sve da odgovorimo zahtjevima savremenog društva i doba, jer Elektrotehnički fakultet nije institucija koja se hrani starom slavom, nego ona koja je spremna da se mijenja i da se prilagođava novim zahtjevima“, poručio je Mujović.


Saša Mujović, dekan Elektrotehničkog fakukteta UCG

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Suzana Radulović, istakla je da je UPCG, kao krovna poslodavačka organizacija, uvidjela da projekat Job Fair može doprinijeti rješavanju problema prisutnog u našem društvu, a to je nezaposlenost mladih, naročito onih sa visokim stepenom obrazovanja.

„Svijet i vrijeme u kojem živimo, nameću potrebu brzog prilagođavanja, jer tehnološki procesi i ekonomski trendovi zahtjevaju stalno usavršavanje i to ne samo onih koji su već zaposleni, nego i onih koji tek izlaze iz sistema obrazovanja“, kazala je Radulović.

Istakla je da je zapošljavanje mladih društveno-odgovoran proces, u kojem, kako je navela, poslodavci mogu dati veliki doprinos i imaju veliku ulogu.

„Međutim, to je i nasušna potreba našeg društva kako bismo spriječili negativan trend odlaska mladih iz naše zemlje, naročito visokoobrazovanih mladih, jer je ovo društvo uložilo puno u njih i ne sumnjamo da oni mogu svojim radom, znajem i vještinama društvu vratiti mnogo“, rekla je Radulović.


Suzana Radulović, generalna sekretarka UPCG

Predsjednik EESTEC LC Podgorica, Filip Marijanović, rekao je kad su u oktobru saznali da će organizvati sajam poslova, koji ima tradiciju dugu 22 godine, plašili su seda li će uspjeti odgovoriti tom velikom izazovu.

„Danas, kada organizujemo najveći projekat u ovom našem jednogodišnjem mandatu, sa ponosom mogu da kažem da smo i više nego dobro odgovorili na izazov. Za nešto više od šest mjeseci smo organizovali 3D radionicu, takmičenje u programiranju, video igricu „Nauka za djecu“ CV radionicu, danas Job Fair, promociju našeg fakulteta budućim kolegama. Rezultati su odlični“, istakao je Marijanović.

Student druge godine Elektrotehničkog fakulteta, smjer elektronika, telekomunikacija i računari, Željko Bolević, kazao je da je taj fakultet upisao jer ga smatra perspektivnim, i da će zvanje sa tog fakulteta da mu obezbijedi dobru budućnost u kojoj neće morati da brine za egzistenciju.

„Danas je veoma teško naći posao u društvu. I smatram da je Job Fair prava prilika, jer na ovaj način imamo mogućnost da se informišemo i da budemo korak bliže tome kako da dođemo do posla, što nam je cilj. Na ovom sajmu možemo da se informišemo i o obukama koje nude firme, što je izuzetno korisno“, rekao je Bolević.

Studentkinja druge godine Elektrotehničkog fakulteta, smjer elektronika, telekomunikacija i računari, Ksenija Maraš, rekla je da je na sajam došla da bi se upoznala sa kompanijama.

„Danas smo svjesni da nije dovoljan samo fakultet, pogotovo ako želimo da budemo uspješni u nekom sektoru kao što je IT. Nadamo se da ćemo se danas informisati o ponudama kompanija, kao i o kursevima i praksama koje nude“, kazala je Maraš.

Predstavnik Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Krsto Radulović, kazao je da ta kompanija prvi put ima štand na Job Fair sajmu.

„Na ovom sajmu iz prve ruke možemo da kažemo studentima šta ih sjutra čeka na tržištu energetike, koji su najsavremeniji trendovi u oblasti energetike, elektronike, informacionih tehnologija. U pogledu praktičnog znanja, studenti mogu puno da čuju od nas“, naveo je Radulović.

Član Upravnog odbora NLB Banke, Dražen Vujošević, kazao je da je ta kompanija zlatni sponzor sajma, na kojem studentima, kako je naveo, nude da se informišu o mogućnostima zaposlenja u firmi.

„Naša kompanija je konstatno u potrazi za novim kadrovima, nezavisno od toga da li su trenutno raspisani radni oglasi. Jako smo zainteresovani da primimo aplikacije kvalitetnih studenata i svršenih diplomaca. U ovoj fazi prikupljamo aplikacije, testiramo zainteresovanost studenata, objašnjavmo im koje su naše nadležnosti “, rekao je Vujošević.

U okviru sajma je potpisan Memorandum o saradnji sa Centrom za omladinsku edukaciju.

Zlatni partneri sajma su: Infinum, Coinis, One Crna Gora, NLB Banka, CGES, srebrni partneri Crnogorski Telekom, Čikom, BB Solar, Ramel i Domen, bronzani: Codeus, ProGroup, Codepixel, Amlitudo, Sienersys, Fleka, a studenti će biti u prilici da ga posjete danas do 15 sati.

Napomena: Materijal sa događaja (fotografije, video) moguće je preuzeti sa sajta PR Centra