Neposredno nakon što su uvedene prve mjere zabrane rada za čitave privredne sektore, date su i preporuke poslodavcima da zaposlenima omoguće rad od kuće u onim djelatnostima gdje je to moguće, kao i naredba da se jednom od roditelja sa djecom mlađom od 11 godina omogući plaćeno odsustvo sa rada zbog brige o djeci (školama i vrtićima je zabranjen rad). To je rezultiralo i prvim dilemama poslodavaca i konkretnim pravnim pitanjima iz osnova radnih odnosa. Kako Zakon o radu, kao ni drugi radno-pravni propisi, ne uređuju sve navedene situacije, zbog težine nastalih okolnosti i mogućih posljedica neophodno je da se po ovom pitanju što prije nađe društveni konsenzus i hitno normativno reaguje.

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je očekivala da će Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne oblasti, odnosno njegov Operativni štab za podršku privredi bliže razraditi uvedene mjere, kao i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao resorno i nadležno za radno-pravne odnose dati precizne instrukcije za postupanje po navedenim mjerama i datim okolnostima.

Kako je sve to izostalo, UPCG je pripremila dokument "Radni odnosi u vrijeme COVID-19: odgovori UPCG na najčešća pitanja poslodavaca" (u prilogu).

Dokument UPCG sadrži pojašnjenja i odgovore na najčešće postavljena pitanja iz oblasti radnih odnosa. Kao takav, on predstavlja pokušaj UPCG da, u mjeri mogućeg, olakša postupanje poslodavaca i pomogne im da, bez pravnih posljedica, primijene uvedene mjere i iskoriste mogućnosti koje postoje u regulativi za oblast radnih odnosa.