Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović, sa saradnicima, održao je sastanak sa predstavnicima malih, srednjih i velikih kompanija iz sektora trgovine, povodom predloga Ministarstva ekonomskog razvoja da se samo preduzetnicima i mikro preduzećima dozvoli rad nedjeljom u toku ljetnje turističke sezone 2021. godine i zimske turističke sezone 2021/2022. godine.

Uz ocjenu da je ponuđeni predlog diskriminatorski i kao takav uvodi podjele na crnogorsko tržište, na sastanku je zaključeno da ista pravila treba da važe za sve i da na tome treba insistirati u daljim pregovorima socijalnih partnera – Vlade, UPCG i sindikata. U tom smislu, jedino ispravno i održivo rješenje je ono kojim će rad nedjeljom biti omogućen za sve privredne subjekte iz sektora trgovine, bez obzira na njihovu veličinu.

Takvo rješenje treba da prate i sljedeće odredbe:

  • svim privrednim subjektima iz sektora trgovine (preduzetnici, mikro, mala, srednja i velika preduzeća) omogućiti rad nedjeljom u toku jedne smjene (osmočasovno radno vrijeme), u toku ljetnje i zimske turističke sezone,
  • zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti 100% uvećanu dnevnicu za rad nedjeljom,
  • pojačano sprovoditi inspekcijske kontrole nad radom poslodavca nedjeljom,
  • zaposlenima u sektoru trgovine obezbijediti efikasno ostvarenje prava na nedjeljni odmor, kako je to propisano Zakonom o radu.

Današnji sastanak u UPCG organizovan je na inicijativu kompanija - najvećih članica iz sektora trgovine Voli trade, Mercator, HDL Laković, Domaća trgovina, Franca, Mega promet i Mil Pop, kao i šoping mola Delta M CG. Sastanak UPCG sa privrednicima dio je konsultacija koje se odvijaju uporedo sa izjašnjavanjem Upravnog odbora UPCG na temu zaključivanja Memoranduma o socijalnom partnerstvu i novog Opšteg kolektivnog ugovora.