photo credit: rawpixel.com

Odbor za trgovinu odjećom i obućom UPCG, u cilju pravovremenog ukazivanja na probleme privrednika iz ovog sektora, uputio je 30. aprila zvaničan dopis predsjedniku NKT, ministru finansija, ministarki ekonomije i predsjedniku Odbora direktora IRF-a.

U nastavku slijedi zvanično obraćanje Odbora za trgovinu odjećom i obućom UPCG, koji potpisuje predsjednica Odbora Nataša Stojanović. Isto je (u originalu) moguće preuzeti u prilogu.


Odbor za trgovinu odjećom i obućom Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), održao je sjednicu 29.04.2020. godine, na kojoj je razmatrao Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog koronavirisa COVID-19, koji predstavlja II paket pomoći Vlade CG. Samim tim, prevashodno želimo da pozdravimo napore Vlade CG da uvaži zahtjeve privrede, prezentovane sugestijama UPCG za subvenciju 100% minimalne zarade u bruto iznosu za zaposlene u zatvorenim djelatnostima, među njima i privrednim subjektima iz sektora trgovine.

Odbor je nakon diskusije zaključio da su usvojene mjere Vlade CG dobre, ali nedovoljne i da uzimaju u obzir samo jedan segment poslovanja privrednih subjekta iz sektora trgovine odjećom i obućom.

Ključni problem ovog segmenta trgovine jeste pitanje zaliha robe koje su, zbog zabrane rada, ostale nerealizovane, konkretno proljećna roba. Velika je vjerovatnoća, zbog sezonalnog karaktera te vrste robe i novih trendova koji će biti aktuelni sledeće godine, da će ostati nerealizovane i u narednom periodu. Na svu tu robu (na zalihama), koja je uvezena neposredno pred izricanje zabrane rada, plaćeni su carina i PDV, tako da je svim privrednim subjektima, pored zarobljenih novčanih sredstava za nabavku te robe, novac „zarobljen“ i kroz plaćanje tih dažbina, a u međuvremenu nije ostvaren nikakav prihod.

Sva roba čijim se prometom bavimo plaća se dobavljačima avansno, što znači da bismo sada već trebali da uplatimo avanse za sezonu jesen zima, te da platimo zaostatak dugovanja za ljetnju robu, kako bismo imali čime da obavljamo djelatnost u narednom periodu. Naravno da ogroman broj subjekata iz ovog sektora neće imati finansijskih sredstava za nabavku nove robe iz navedenih razloga, kao i dodatno, usporenog priliva sredstava zbog prodaje robe na više, čak i do 12 mjesečnih rata, koju smo uveli kao praksu zbog zahtjeva tržišta.

Iz navedenih razloga, smatramo neophodnim da se nađe rješenje i omogući nastavak obavljanja djelatnosti, jer u suprotnom bićemo prinuđeni da poslovanje svedemo na minimum ili, još gore, prestanemo sa radom. Sve navedeno bi, iako takav scenario ne želimo, moralo dovesti i do gašenja radnih mjesta i otpuštanja radnika.

Zato tražimo da uvažite iznijeti problem i u cilju njegovog rješavanja razmotrite sledeće predloge Odbora za trgovinu odjećom i obućom UPCG:

  • Obezbijediti garancije države do 80% iznosa kredita privrednim subjektima kojima je zabranjen rad shodno privremenim mjerama ili im je značajno smanjen obim poslovanja, što bi uticalo na to da Investiciono razvojni fond kreira povoljnije kreditne linije, sa nižim kamatnim stopama, uz lakše i mnogo brže odobravanje kredita (što je i raniji zahtjev UPCG dostavljen Vladi), pri čemu se kao garancija mogu koristiti i zalihe robe;
  • Obezbijediti izvore i opredijeliti sredstva beskamatne podrške, s ciljem da se osigura obrtni kapital potreban za prevazilaženje problema likvidnosti u periodu nakon ukidanja privremenih mjera;
  • Obezbijediti odloženo plaćanje carine i PDV-a na 90 dana, i da to bude kontinuirana mjera u ciklusima, do normalizacije privrednih i novčanih tokova;
  • Obezbijediti subvenciju zarada u iznosu od 50% bruto minimalne zarade u periodu od 12 mjeseci nakon prestanka vanrednih okolnosti.

Uvjereni smo da imamo zajednički cilj – da se pomogne privredi u trenutku kada joj je to neophodno, te da se stvore uslovi da svi privredni subjekti nastave sa radom i da u narednom periodu, kroz izmirenje fiskalnih i drugih obaveza, obezbijede budžetske prihode.

Takođe, iskazujemo spremnost da u neposrednom razgovoru sa predstavnicima koje delegirate dodatno pojasnimo nezavidnu situaciju vezano za zalihe koje smo ovim putem potencirali i da pokušamo doći do najboljih rješenja u granicama realnih mogućnosti. Zato ostajemo otvoreni za održavanje sastanka u terminu koji možemo naknadno usaglasiti.