Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Grupacije malih prehrambenih objekata održali su sastanak na kojem je razgovarano o mogućnostima dalje saradnje, u cilju poboljšanja poslovnog ambijenta za preduzetnike i kompanije koje posluju u sektoru trgovine.

Fokus sastanka bio je član 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji predviđa neradnu nedjelju u sektoru trgovine, kao i potreba da se to rješenje u što skorijem roku upodobi realnim potrebama privrede i ekonomskim aktivnostima, naročito u toku trajanja turističke sezone. Predstavnici UPCG predstavili su svoje aktivnosti koje je, u vezi sa ovom temom, Unija sprovodila od samog početka, odnosno od 2019. godine kada je došlo do uvođenja neradne nedjelje, a što je rezultiralo podnošenjem Inicijative UPCG za ispitivanje ustavnosti predmetne odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini i većim brojem drugih inicijativa upućenih donosiocima odluka da se jedno ovakvo rješenje modifikuje, i to na način da bude u interesu poslodavaca i zaposlenih, a u krajnjem i države. Takođe, predstavnici UPCG saopštili su da će se razmatranje ovog pitanja nastaviti i kroz mehanizme tripartitnog socijalnog dijaloga - među predstavnicima poslodavaca, zaposlenih i Vlade, budući da se na taj način najlakše može doći do rješenja koje je prihvatljivo za sve.

Predstavnici navedene Grupacije istakli su da se u cilju regulisanja rada nedjeljom za sektor trgovine treba pozvati na uporedna rješenja iz zemalja Evropske unije, pri čemu su posebno apostrofirali model koji se održivim pokazao u Sloveniji, a koji podrazumijeva dozvolu da nedjeljom rade trgovački objekti manji od 100m2 površine, dok su u trgovinama angažovana lica koja nijesu u radnom odnosu sa tim privrednikom.

Zaključeno je da je neradna nedjelja institut koji je u Crnu Goru uveden suprotno volji velikog dijela privrednika iz sektora trgovine, te isti u što skorijem roku mora biti revidiran i izmijenjen tako da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih, a da hitnost djelovanja po ovom pitanju prije svega diktira dolazeća ljetnja turistička sezona.