Unija poslodavaca Crne Gore i Savez sindikata Crne Gore, kao predstavnici socijalnih partnera i civilnog sektora, imali su veoma aktivno i zapaženo učešće na prvom Forumu civilnog društva zemalja Zapadnog Balkana koji se, u organizaciji Evropskog ekonomsko-socijalnog Komiteta (EESC), održao 27. i 28. marta 2006. godine u Briselu.

Uniju poslodavaca Crne Gore na Forumu su predstavljali predsjednik Predrag Mitrović i generalni sekretar Budimir Raičković, a Savez sindikata Crne Gore predsjednik Danilo Popović i rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju Jasmina Anđelić.

Na Forumu koji je okupio predstavnike reprezentativnih asocijacija civilnog društva svih zemalja zapadnog Balkana, generalni sekretar UPCG Budimir Raičković je u ime Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) održao izlaganje: "Stanje i uloga socijalnog dijaloga na zapadnom Balkanu".

Govoreći na Forumu, predstavnici UPCG i SSCG su bili jednoglasni kada je u pitanju stav o efikasnosti crnogorskog Ekonomsko-socijalnog savjeta. Obje organizacije su iznijele otvorene kritike po pitanju efekata njegovog rada, nedefinisanog zakonodavnog okvira u kojem funkcioniše, nedovoljnog stepena informisanosti svih partnera na lokalnom nivou po pitanju vođenja efikasnog socijalnog dijaloga i uključenja reprezentativnih poslodavačkih organizacija u rad savjeta. Obzirom da je konstatovano da većina zemalja u regionu dijeli slične probleme, Evropski ekonomsko-socijalni Komitet je pokazao spremnost da u tom smislu sarađuje i pruža podršku kako nacionalnim savjetima, tako i pojedinačnim socijalnim partnerima i NVO.

U zaključcima sa ovog skupa potvrđena je evropska orjentacija Zapadnog Balkana, kao i podrška Agendi samita u Solunu iz 2003.godine. Borba protiv siromaštva i korupcije i dalje se smatraju velikim izazovima na regionu zapadnog Balkana u kojem EU i u buduće treba da imaju važnu političku i finansijsku ulogu. Naglašeno je da će razvoju socijalnog dijaloga u regionu pomoć pružiti EESC, u saradnji sa Evropskom Komisijom i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

Uz ocjenu da je socijalni dijalog u regionu još uvijek u razvojnoj fazi, konstatovano je da je i pored brojnih usvojenih zakona kvalitet dijaloga između vlada i socijalnih partnera, kao i između samih socijalnih partnera, još uvijek nezadovoljavajući. Potreba da države regiona vode dijalog sa civilnim društvom i više podstiču njegov razvoj posebno je istaknuta, te je u tom smislu i naglašeno da su jačanje socijalnog dijaloga i izgradnja civilnog društva jedini načini kojim će uticaj na politiku koje vode zemlje regiona biti povećan.

Forum je Evropskoj Uniji i vladama regiona uputio preporuke o potrebi većeg stepena konsultovanja socijalnih partnera i civilnog društva, kao i o potrebi da se u Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju uključuju i odredbe o formiranju zajedničkih odbora civilnog društva EU i zemalja potpisnica. Evropskoj Komisiji je preporučeno da predvidi potrebne budžetske linije ze finansiranje aktivnosti organizacija civilnog društva, sa posebnim osvrtom na razvoj socijalnog dijaloga, građanskog dijaloga, obrazovanja, borbe protiv korupcije i prava manjina.

Forum je organizovan s ciljem da se u okviru procesa pridruživanja Evropskoj Uniji, Evropskoj Komisiji predoči značaj buduće institucionalne i finansijske podrške razvoju civilnog sektora, učešća i značaja socijalnog dijaloga, i definisanja zajedničkih aktivnosti za 2006. i 2007. godinu.

Naredni, drugi Forum civilnog društva zemalja Zapadnog Balkana na kojem će se, ujedno, i razmotriti razvoj situacije u regionu i saradnje između EESC i organizacija civilnog društva zapadnog Balkana, biće održan 2008. godine.