U okviru zvaničnog boravka u Crnoj Gori, Uniju poslodavaca Crne Gore, u pratnji češkog konzula Igora Prochazkog, posjetili su predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike: direktor Sektora evropskih zemalja i zemalja ZND Milan Hovorka, šef Odjeljenja zemalja Južne i Jugoistočne Evrope Petr Vavra.

Češku delegaciju primili su predstavnici UPCG: potpredsjednici Momčilo Popović i Izudin Gušmirović i generalni sekretar Budimir Raičković.

Tema sastanka bila je priprema posjete ministra industrije i trgovine Češke Republike Milana Urbana Crnoj Gori. Tokom sastanka, dogovorena je posjeta čeških privrednika Crnoj Gori i realizacija daljih aktivnosti na planu buduće saradnje preduzeća i privreda ovih dviju država. U tom smislu, obzirom na dosadašnju uspješnu saradnju UPCG i Asocijacije čeških poslodavaca posebno kroz članstvo u Međunarodnoj organizaciji poslodavaca (IOE), na sastanku je najavljeno i potpisivanje bilateralnog sporazuma ovih poslodavačkih organizacija. Ujedno, češka delegacija iskazala je podršku i inicijativi Unije poslodavaca u dijelu pojednostavljenja viznog režima za crnogorske poslodavce.

Informisanjem o saradnji UPCG sa Ambasadom, gosti Unije upoznati su i sa sprovedenim aktivnostima UPCG koje su rezultirale povezivanjem nekoliko crnogorskih preduzeća sa partnerima iz Republike Češke.

Na kraju sastanka, predstavnici čeških zvaničnika i UPCG iskazali su raspoloženost za nastavak neposrednih poslovnih kontakata između poslodavaca Crne Gore i Češke, kao i dalju realizaciju šire ekonomske saradnje ove dvije države.

Ujedno, predstavnici Ministarstva industrije i trgovine Češke Republike ocijenili su da je sadržaj današnjeg sastanka u UPCG bio veoma konstruktivan, a iskazani predlozi Unijinih predstavnika konkretni i sadržajni.