Službenici Poreske uprave organizovali su danas, u saradnji sa Unijom poslodavaca i Privrednom komorom Crne Gore, tribinu za poreske obveznike sa teritorije Opštine Budva u okviru projekta „Poreski karavan“, koji se po treći put organizuje u pripremi za turističku sezonu.

Tribinu je otvorio direktor Poreske uprave Crne Gore, Miomir M. Mugoša, koji je naglasio potrebu podsticanja dobrovoljnog poštovanja poreskih obaveza, kroz proaktivan pristup i otvorenu komunikaciju sa poreskim obveznicima, ali i istakao posebne napore koje Poreska uprava ulaže na sankcionisanju nezakonitog poslovanja, sive ekonomije i nelojalne konkurencije na tržištu u Crnoj Gori.

Tokom tribine prezentovani su rezultati praćenja prošlogodišnje ljetnje sezone, a obveznici su upozoreni da će, na osnovu analize rizika i dosadašnjeg ponašanja poreskih obveznika, tokom ove sezone fokus aktivnosti inspekcijskog nadzora biti upravo na obveznicima kod kojih je prethodno bio utvrđen nizak stepen poreske discipline, odnosno na onim obveznicima kod kojih su bili utvrđeni čak i višestruki prekršaji ili kojima je bila izrečena mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

Obveznici su u direktnoj komunikaciji sa poreskim službenicima imali mogućnost da se upoznaju sa novostima u poreskoj legislativi, kao i da postave pitanja vezana za tumačenje pojedinih odredbi propisa.
Nakon održanih događaja u Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima i Budvi, tribine za poreske obveznike biće realizovane 19. aprila u Ulcinju i 26. aprila u Baru, a zatim tokom maja u Tivtu, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću i Podgorici.

Projekat „Poreski karavan“ dio je Akcionog plana Poreske uprave za praćenje ljetnje turističke sezone, a isti se organizuje u okviru proaktivnog pristupa Poreske uprave, usmjerenog na jačanje kapaciteta za pružanje usluga poreskim obveznicima i dvosmjerne komunikacije, u cilju podsticanja dobrovoljnog poštovanja propisa od strane poreskih obveznika i unapređenja stepena poreske discipline na dugoročnom nivou.

Izvor: Poreska uprava