photo credit: freepik

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je Ministarstvu ekonomskog razvoja prošle sedmice, 5. marta 2021. godine, uputila inicijativu za ukidanje neradne nedjelje u toku turističke sezone. To je predlog koji je UPCG i ranije, u više navrata upućivala, između ostalog i 24. aprila prošle godine kada je od resornog Ministarstva tražila preduzimanje hitne mjere - suspendovanje člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, uz obrazloženje da situacija sa korona virusom aktuelizuje potrebu da se sporna odredba hitno stavi van pravne snage, barem za vrijeme turističke sezone.

Povod za ovu ponovljenu inicijativu je veoma zabrinjavajuća ekonomska situacija koja zahtijeva hitnost u iznalaženju rješenja za urgentno stanje u crnogorskoj privredi – posebno putem preduzimanja ključnih poteza i intervencije u dijelu regulatornog okvira. Za UPCG, očekivana reakcija kreatora i donosioca odluka podrazumijeva intervenciju po pitanju Zakona o unutrašnjoj trgovini, odnosno člana 35a ovog zakona kojim je za mnoge nosioce iz sektora trgovine uvedena tzv. neradna nedelja.

U ovom trenutku, svjedočimo da se veliki broj preduzetnika, mikro i malih preduzeća svakodnevno bori sa problemima drastičnog pada poslovnih aktivnosti, prihoda i likvidnosti, rastom dugovanja..., pri čemu njihov dalji opstanak dodatno otežava skoro nesmanjen obim obaveza prema državi i lokalnim samoupravama (fiskalni i parafiskalni nameti), zaposlenima, bankama, dobavljačima i dr.

Sektor trgovine, kao naročito pogođen COVID-19 krizom i njenim posljedicama, bilježi značaj pad prihoda i praktično je doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i državi. UPCG podsjeća da je takvo stanje privrednih subjekata iz ovog sektora zapravo rezultat uvođenja drastičnih mjera tokom trajanja pandemije (zabrane rada za ogroman broj privrednika iz te grane djelatnosti, a te mjere su trenutno na snazi u pojedinim primorskim opštinama), ograničenja radnog vremena i, posredno, propale turističke sezone. Kao potvrdu izuzetno teške situacije, UPCG ukazuje na podatke MONSTAT-a po kojima je već na kraju decembra 2020. godine bilo značajno manji broj zaposlenih u sektoru „Trgovina na veliko i malo“, i to za 7.200 zaposlenih. Koliko je ovo zabrinjavajuće govori i podatak MONSTAT-a po kojem ovaj sektor učestvuje sa 31,40% u ukupnom broju aktivnih privrednih subjekata.

Dodatan pokazatelj specifične situacije u kojoj se nalaze trgovci je i to što se na državne praznike, tokom prošle godine, uglavnom nadovezivala i neradna nedelja, a to je, uz poznate mjere zabrane rada i brojnih ograničenja koja su obilježila njihov rad, rezultiralo time da njihovi trgovinski objekti, u više navrata, nisu radili i po tri dana spojeno.

Sve navedeno govori o veoma teškim okolnostima koje dodatno usložnjava i neizvjesnost u planiranju aktivnosti privrednih subjekata tokom 2021. godine, pri čemu bi ista mogla biti ublažena upravo ukidanjem neradne nedelje u toku turističke sezone. Prema ocjeni privrednika iz sektora trgovine, takva odluka bi pozitivno djelovala i na njih i njihove zaposlene, na povezane djelatnosti, a time i na predstojeću turističku sezonu i ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji.

U cilju punog informisanja javnosti, podsjećamo da je UPCG još 1. avgusta 2019. godine – odmah po usvajanju navedenog zakonskog rešenja (Zakona o unutrašnjoj trgovini), podnijela Inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornog člana 35a i tom prilikom ukazali na povredu člana 59 Ustava Crne Gore, Zakona o radu, Zakona o zaštiti od diskriminacije, Zakona o državnim i drugim praznicima, kao i niza drugih razloga. Osim pristiglog obavještenja Ustavnog suda da je predmet formiran i dodijeljen sudiji izvjestiocu i savjetniku, ishod ustavne incijative UPCG još uvijek nije poznat – ni nakon više od 17 mjeseci od njenog podnošenja.

COVID-19 kriza i njene posljedice rezultirale su padom prihoda za skoro 90% privrednih subjekata, dok blizu 80% privrednika ima potrebu za dodatnim mjerama podrške Vlade kako bi oporavili poslovanje i sanirali efekte uzrokovane nastalim poremećajima. Ovi i ostali podaci, nastali kao rezultat drugog istraživanja Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) realizovanog u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO), dodatna su potvrda neophodnosti iznalaženja hitnog rješenja za stanje u crnogorskoj privredi, a time i djelovanje koje će obezbijediti pravovremenu pripremu za nastupajuću turističku sezonu koja, to je već svima jasno, ne smije biti izgubljena kao ona iz 2020. godine.