photo credit: pexels.com

Obraćajući se u ime članstva UPCG iz reda taksi prevoznika, Unija poslodavaca je uputila dopis Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) sa namjerom da ukaže na specifične probleme sa kojima se oni suočavaju, a koji su posledica uticaja pandemije COVID19.

Kako preduzeća iz sektora prevoza u drumskom saobraćaju tj. taksi prevoza zapošljavaju veliki broj zaposlenih, a po osnovu svoje djelatnosti generišu i značajan prihod državnom budžetu, u nastavku slijedi problematika na koju je UPCG ovom prilikom ukazala.

Dolaskom novog koronavirusa u Crnu Goru, odnosno proglašenjem epidemije, i ovaj sektor (kao i čitava privreda) biva pogođen negativnim efektima COVID-19, uz posljedice koje su ozbiljno ugrozile održivost i opstanak samih privrednih subjekata. Nakon prvog talasa epidemije i zatvaranja većine privrednih subjekata u Crnoj Gori, uslijedila je izuzetno loša turistička sezona koja je, zbog same prirode djelatnosti, veoma značajna za taksi prevoz. Osim toga, mjere koje NKT i drugi nadležni organi sprovode kako bi suzbili širenje koronavirusa izmijenile su način funkcionisanja crnogorskog društva, ograničili kretanje i promijenili navike našeg stanovništva, što je dodatno umanjilo poslovne prihode ovih privrednika. Procjenjuje se da je na nivou Crne Gore pad prometa zabilježen u taksi prevozu na nivou većem od 60%, gdje se posebno ističe južna regija gdje je, uslovljen faktički nepostojećom turističkom sezonom, taj pad premašio i 70% u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Sa druge strane, obaveze koje ovi privrednici imaju uglavnom su ostale iste, pa je vrlo upitno da li će, bez blagovremene i adekvatne podrške sa nacionalnog i lokalnog nivoa, ovi privredni subjekti biti u stanju da izbjegnu najgori scenario. Govoreći o obavezama, osim onih koje se tiču servisiranja redovnih troškova poslovanja, zarada zaposlenih i pripadajućih doprinosa, tu su i kreditne obaveze i lizing za kupljena vozila, polise osiguranja vozila i putnika, servisiranje vozila, zatim veliki broj komunalnih i administrativnih taksi, itd.

Uvažavajući napore Vlade Crne Gore da kroz pakete mjera podrške podrži opstanak najugroženijih privrednih subjekata, kao i ograničenost resursa koji su opredijeljeni po ovom osnovu, a u susret izvjesno rigoroznijim restriktivnim mjerama za suzbijanje širenja novog koronavirusa, UPCG je u svom dopisu pozvala NKT da razmotri mogućnost povećavanja iznosa subvencija za privrednike koji se bave taksi prevozom sa 50% iznosa minimalne zarade na 100% iznosa minimalne zarade sa pripadajućim doprinosima.

Budući da trenutna ugroženost njihovog poslovanja u potpunosti opravdava ovakav apel, UPCG je izrazila očekivanje da će NKT razmotriti gore navedene činjenice i dati predlog, te po tom osnovu pružiti traženu podršku taksi prevoznicima. Na taj način, biće stvoren osnov za opstanak privrednih subjekata u ovoj djelatnosti, kao i radnih mjesta njihovih zaposlenih.