Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) poziva privrednike da budu oprezni i obrate posebnu pažnju na dopise u kojima se od njih traži da, u određenom roku, dostave podatke koji su im navodno neophodni za dobijanje tzv. European Business Number (EBN).

Naime, UPCG je prethodnih dana kontaktiralo više članova - privrednih subjekata iz Crne Gore na čije adrese je stigao dopis njemačke kompanije EBN European Business Number, DAD GmbH, Alter Wall 65, Hamburg, koja ih poziva da joj dostave nedostajući PIB.

Iako, na prvi pogled, vizuelno rješenje i brojni drugi elementi upućuju da se, možda, radi o službenom dokumentu iza kojeg stoji neka od institucija EU, u pitanju je poslovna ponuda njemačke kompanije u kojoj se krije prevara (ponuda sadrži prikrivenu klauzulu za plaćanje usluga). Ukoliko se dopis pažljivo ne pročita, može rezultirati sklapanjem ugovornog odnosa u trajanju od tri godine, koji uključuje i naplatu “usluge” u iznosu od po 771 € na godišnjem nivou.

Kako navedeno poslovanje nije u skladu sa dobrim poslovnim običajima, UPCG apeluje na privrednike da pažljivo prouče kompletan sadržaj ponude, a posebno Opšte uslove (navedeni na poleđini, tačke 1-10) i dio pisan sitnim slovima. Konkretno, ako crnogorski privrednik navedenoj njemačkoj kompaniji vrati popunjen, potpisan i pečatom ovjereni dopis (čime potvrđuje saglasnost o prihvatanju ponude DAD GmbH), biće mu dostavljena faktura u iznosu od 771 € koju je u obavezi da plati.

Primjer dopisa koji je stigao na adresu jedne crnogorske kompanije možete pogledati u prilogu.