U skladu sa potrebama svojih članova, Unija poslodavaca Crne Gore pokrenula je inicijativu za osnivanje garantnog fonda u Crnoj Gori. Tim povodom, u ponedjeljak 27.11.2006. godine, u restoranu "Ribnica" u Podgorici, s početkom u 10 sati, održaće se okrugli sto na temu "Garantni fondovi u Crnoj Gori". Organizator okruglog stola je UPCG, a podršku joj pruža Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE).

Na okruglom stolu će biti predstavljeno stanje u malim i srednjim preduzećima Crne Gore, postojeći problemi i značaj koji garantni fondovi imaju za njihov razvoj, analiziraće se stanje finansijskog i pravnog sistema i izvora finansiranja kao realnih pretpostavki za osnivanje garantnog fonda u našoj zemlji, biće predstavljena iskustva i izvršena analiza rada garantnih fondova u zemljama Evrope, te sagledane aktivnosti i mjere neophodne za njihovo osnivanje u Crnoj Gori. Učesnicima okruglog stola obratiće se Eric Oeschlin savjetnik IOE za Evropu, Peter Van Rooij ekspert IOE, Roberto Zavatta ekspert "Ecconomisti Associatii", Marija Iličković pomoćnik direktora nacionalne Direkcije za razvoj MSP, predstavnik Centralne banke Crne Gore, prof.dr Božidar Šišević ekspert tržišta rada, mr Zoran Senić lokalni ekspert "Ecconomisti Associatii" i Ivan Mitrović popredsjednik UPCG.

Imajući u vidu značaj malih i srednjih preduzeća za privredni razvoj Crne Gore, a vodeći se iskazanim potrebama svojih članova, organizovanje okruglog stola "Garantni fondovi u Crnoj Gori" ima za cilj da analizom stanja, razmjenom znanja, iskustva i uporedne prakse UPCG doprinese rastu postojećih MSP, osnivanju budućih biznisa i otvaranju novih radnih mjesta.