Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), u saradnji sa kompanijom Mobes Monte iz Podgorice, danas je organizovala online vebinar na temu „Refundacija sredstava za implementaciju međunarodnih standarda”.

Povod vebinara bio je aktuelni Javni poziv Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) za Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu, u okviru kojeg je predviđeno sprovođenje pet programskih linija finansijske podrške i dvije programske linije nefinansijske podrške. U fokusu dođaja UPCG bila je Programska linija za uvođenje međunarodnih standarda (linija finansijske podrške).

Nakon uvodnog obraćanja predstavnice UPCG Zvezdane Oluić, direktor i projekt menadžerka kompanije Mobes Monte Vladimir Boričić i Milica Globarević održali su prezentaciju u kojoj su prisutne informisali o međunarodnim standardima, prednostima njihovog uvođenja (s aspekta odnosa kompanije sa zaposlenima, kupcima i dobavljačima) i načinu implementacije, kao i mogućnostima povećanja konkurentnosti privrednih subjekata i njihove pozicije na tržištu putem usaglašavanja sa zahtjevima standardizacije.

Uz objašnjenje da pravo učešća u ovoj programskoj liniji imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, predstavnici Mobes Monte-a su posebnu pažnju poklonili upoznavanju učesnika – članova UPCG sa detaljima Javnog poziva MER-a, te neophodnim koracima u postupku apliciranja za Programsku liniju za uvođenje međunarodnih standarda.

Kako je navedeno u Javnom pozivu, "princip je da preduzeće finansira 100% svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, a onda mu se nakon podnesene dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstva ugovorene aktivnosti, od strane MER-a odobrava refundacija dijela troškova u visini do 70% za mikro i mala preduzeća odnosno do 60% za srednja preduzeća, iznosa opravdanih troškova bez PDV-a, a u maksimalnom iznosu do 4,000.00 € bez PDV-a. Ukoliko u osnivačkoj strukturi preduzeća u vlasništvu od minimum 50%, učestvuju osobe ženskog pola i/ili osobe koje imaju do 35 godina starosti, intezitet maksimalne podrške iznosi do 80% opravdanih troškova bez PDV-a, odnosno u maksimalnom iznosu do 5,000.00€".

U cilju podrške poslovanju kompanija - članica Unije, događaji ove vrste biće organizovani i u narednom periodu.