Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa predsjednikom Unije poslodavaca Crne Gore, Predragom Mitrovićem i rukovodstvom ove krovne organizacije poslodavaca.

U susret predstojećoj sjednici u okviru koje će biti razmatran set socijalnih zakonskih rješenja, predsjednik Bečić zahvalio je predstavnicima poslodavačke organizacije na doprinosu ukupnom socijalnom dijalogu.

Osvrnuvši se na složenu zdravstvenu situaciju u zemlji, prouzrokovanu pandemijom koronavirusa, predsjednik Skupštine izrazio je uvjerenje da će izazovi sa kojima se suočavaju poslodavci i zaposleni, kao i svi građani, biti prevaziđeni kompromisnim rješenjima koja će biti plod zajedničkih napora svih društvenih činilaca, među kojima Unija poslodavaca ima značajno mjesto.

Predsjednik Bečić je naglasio da su zakonska rješenja koja tangiraju pitanja iz nadležnosti Socijalnog savjeta, a koja će biti predmet razmatranja na sjednici Skupštine zakazanoj za 18. februar, dobre početne i polazne pretpostavke za kreiranje dugoročnijeg normativnog okvira iz oblasti zapošljavanja i socijalne politike. U tom smislu, on je izrazio očekivanje da će takav pravni okvir biti proizvod inkluzivnog i otvorenog dijaloga, koji će, u krajnjem, dovesti do kompromisa, na zadovoljstvo socijalnih partnera i svih građana.

Predsjednik Bečić je posebno afirmisao i pohvalio odnos poslodavaca koji nisu zloupotrijebili pravni vakum koji je nastao kada je predsjednik Crne Gore odbio da proglasi, između ostalih, i Zakon o izmjeni Zakona o radu kojim je rok za donošenje Opšteg kolektivnog ugovora bio produžen za godinu dana.

Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore, Predrag Mitrović, iskazao je posebno poštovanje za senzibilnost predsjednika Skupštine u odnosu na izazove sa kojima se poslodavci susrijeću, naročito u uslovima značajne pogođenosti ekonomije Crne Gore poslijedicama virusa Korona.

Sagovornici su izrazili nezadovoljstvo izostankom dijaloga socijalnih partnera, konkretno izostankom konsultovanja mišljenja predstavnika Unije poslodavaca u Socijalnom savjetu, o predlozima zakona čije se usvajanje očekuje na sjednici od 18. februara.

Predsjednik Unije je ovom prilikom iskazao punu podršku da se intezivnim i otvorenim dijalogom, u skorom periodu, pokušaju prevazići eventualni nesporazumi između socijalnih partnera, što će kako je rekao, biti u najboljem interesu svih građana.

Obostrano je zaključeno da je otvoren, širok i inkluzivni, ali konstruktivni dijalog najbolji put do odgovora na sve eventualne nesuglasice.

Pokrivalice sa sastanka: VIDEO

Izvor: Skupština Crne Gore