Poreska uprava (PU) je, odmah po uvođenju mjera NKT-a, izdala saopštenje u kojem je objavila da se iskazi i prijava poreza na dobit može odložiti do 15. aprila 2020. godine, ne navodeći da se analogno tome odlaže i obaveza plaćanja navedene obaveze. Mnogi poslodavaci navedeno su protumačili na način da se obaveza poreza na dobit može izmiriti na jedan od ta dva načina, zaključno sa 15.04.2020.godine. U komunikaciji i kontaktima sa članovima koji su nam se ovim povodom obraćali, sugestija UPCG je bila da je zakonska obaveza propisana Uredbom o odloženom plaćanju poreza na dobit (sl. CG 23/10) kojom je definisana obaveza sa dospjećem 31.03.2020.godine, na šta je upućivala i Poreska uprava.

U međuvremenu, PU je 22.04.2020. godine na svom portalu objavila sljedeće saopštenje: “Imajući u vidu da je Poreska uprava zbog pandemije zarazne bolesti COVID-19 donijela odluku da će se blagovremeno dostavljenim smatrati finansijski iskazi i prijave poreza na dobit pravnih lica za 2019. godinu podnijeti do 15. aprila 2020. godine, poreski obveznici mogu iskoristiti pravo na plaćanje poreske obaveze u 6 mjesečnih rata shodno Uredbi o odloženom plaćanju poreza na dobit pravnih lica (Službeni list Crne Gore br. 023/10) ukoliko su uplatu prve rate izvršili zaključno sa 15. aprilom 2020. godine, pri čemu je rok za uplatu posljednje rate dospijeva 31. avgusta 2020. godine”. Kako je navedeno saopštenje PU objavljeno tek 22. aprila (a ne 1. aprila, što bi bilo razumljivo) sa proizvođenjem posljedica od 15. aprila, ono je izazvalo dileme i zbunjenost brojnih privrednih subjekata koji su postupali po prethodnim instrukcijama i objavljenim stavovima PU. Iz tog razloga, UPCG se u dopisu od 23. aprila t.g. obratila Poreskoj upravi, uz molbu da se svima koji nijesu platili porez na dobit, omogući da mogu bez posljedica izmiriti iskazanu obavezu u roku od 8 (osam) dana od dana ove objave (22.04.2020. god) jedokratnom uplatom sa popustom od 6% ili uplatom prve rate u visini od 1/6.

Shodno navedenom zahtjevu, u nastavku slijedi odgovor koji je PU uputila UPCG 24. aprila t.g.


Obavještenje za članove UPCG: Odgovor Poreske uprave

Dopisom br. 337/20 od 23.04.2020. godine obratili ste se Poreskoj upravi zahtjevom da se poreskim obveznicima omogući pravo na umanjenje obaveze po osnovu poreza na dobit ukoliko istu izmire jednokratno do 30. aprila 2020. godine, kao i da se istima omogući pravo ba plaćanje poreske obaveze u ratama ukoliko prvu ratu izvrše do 30. aprila 2020. godine.

U vezi sa navedenim obavještavamo vas sljedeće:

Poreska uprava u svom postupanju dosljedno i jednoobrazno sprovodi zakone kojima je regulisana oblast oporezivanja, nastojeći da svim svojim aktivnostima, uključujući i servisnu i edukativnu funkciju pruži poreskim obveznicima maksimalnu podršku u ispunjavanju obaveza, kako bi stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa bio na što većem nivou.

Kada su u pitanju obavještenja za poreske obveznike istaknuta na našoj internet stranici vezana za porez na dobit pomenuta u vašem zahtjevu, obavještavamo vas da je Poreska uprava, cijeneći situaciju u kojoj su se privrednici našli zbog pandemije infekcije COVID- 19, izašla u susret i prihvatila inicijativu Instituta sertifikovanih računovođa i revizora za prolonigranje roka za podnošenje finansijskih iskaza za 2019. godinu, iako su rokovi za prijavljivanje i izmirenje obaveze po osnovu poreza na dobit pravnih lica precizno definisani Zakonom o porezu na dobit pravnih lica (Službeni list Republike Crne Gore", br. 065/01, 012/02, 080/04, Službeni list Crne Gore", br. 040/08, ..., 055/16), ostavljajući poreskim obveznicima dovoljno vremena da u roku od 3 mjeseca od zavtršetka finansijske godine pripreme potrebnu dokumentaciju I istu Poreskoj upravi dostave elektronskim putem.

Imajući u vidu da je inicijativom Instituta obuhvaćen samo rok za prijavu, ali ne i za uplatu poreske obaveze, to se i obavještenje za poreske obaveznike objavljeno na internet stranici Poreske uprave 17.03.2020. godine isključivo odnosilo odlaganje roka za podnošenja prijave poreza na dobit i finansijskih iskaza, pri čemu je jasno i precizno naglašeno da “su poslovne banke rad sa strankama prilagodile preporukama Instituta za javno zdravlje, te su obezbijeđeni preduslovi za nesmetano vršenje transakcija, odnosno izmirenie obaveze po osnovu poreza na dobit u zakonskom roku.

Imajući u vidu da je epidemiloška situacija u Crnoj Gori uzrokovala produženje zabrane obavljanja djelatnosti i otežano poslovanje za veliki broj privrednika, Poreska uprava je upravu u cilju podrške privredi naknadno donijela odluku da se plaćanje u ratama omogući i obveznicima koji prvu pratu izmire do 15. aprila 2020. Goidne, do kada je prolongiran i rok za dostavu poreskih prijava I finansijskih iskaza, o čemu su isti obaviješteni putem naše internet stranice dana 22.04.2020. godine.

lako su poreski obveznici već prvim obavještenjem jasno informisani da odlaganje podnošenja prijava i iskaza ne podrazumijeva odlaganje uplate poreske obaveze, U nastojanju da se izađe u susret poreskim obveznicima koji nijesu u mogućnosti da poresku obavezu izmire jednokratno, obavještavamo vas da će Poreska uprava uvažiti vaš zahtjev, te će se pravo na odloženo izmirivanje obaveze po osnovu poreza na dobit omogućiti svim obveznicima koji prvu ratu izmirie najkasnije do 30. aprila 2020. godine (8 dana od objavljivanja predmetnog obavještenja), a posljednju do 31. avgusta 2020. godine, pri čemu je neophodno obezbijediti kontinuitet u izmirivanju obaveza u šest jednakih rata, kako isti ne bi bili predmet mjera prinudne naplate shodno Uredbi o odloženom plaćanju poreza na dobit (Službeni list Crne Gore 023/10). To podrazumijeva da će u jednom od preostala četiri mjeseca (maj, jun, jul i avgust), po izboru poreskog obveznika, obveznici biti dužni da uplate dvije rate.

Kada je u pitanju pravo na umanjenje poreske obaveze za 6 procenata, podsjećamo na jasnu odredbu Zakona o porezu na dobit koji u članu 32a propisuje da se pravnom licu koje obračunati porez na dobit uplati u roku utvrđenom zakonom može ostvariti pravo na umanjenje poreske obaveze za 6% od obračunatog i uplaćenog poreza na dobit, to ovo pravo mogu ostvariti isključivo poreski obveznici koji su poresku obavezu u cjelosti izmirili do 31.03.2020. godine, odnosno obveznici koji su najveći dio poreske obaveze jednokratno izmirili u navedenom roku, te izvršili eventualnu doplatu do egzaktnog iznosa obaveze utvrđene u momentu podnošenja prijave poreza na dobit, a ne kasnije od 15. aprila 2020. godine, do kada je prolongiran rok za podnošenje iste.