Uzroci lošeg plasmana crnogorskih prizvoda na strana tržišta su nekontrolisani uvoz, neadekvatna pomoć države i nestimulisanje izvoza. Neophodno je što prije donijeti državnu strategiju za povećanje konkurentnosti domaće privrede, kako bi preduzeća uopšte bila u stanju da proizvode i usluge plasiraju na strana tržišta – ocijenio je koordinator kancelarije Unije poslodavaca Vladimir Čurović. On je za Republiku kazao da su porezi i doprinosi izuzetno visoki, i neprilagođeni ekonomskim prilikama u Crnoj Gori.

Čurović smatra da u Crnoj Gori nedostaju adekvatne mjere, kojima bi država trebala da pomogne i dalje malobrojnim izvozno orijentisanim preduzećima. Kako je dodao, uzrok lošem plasmanu proizvoda leži i u anemičnosti i neprimjerenosti mjera za stimulisanje izvoza, kao i u izuzetno niskoj konkurentnosti preduzeća.

- Hitno je potrebno usvajanje državne strategije za povećanje konkurentnosti domaće privrede, kako bi naša preduzeća uopšte bila u stanju da svoje proizvode i usluge plasiraju na strano tržište – istakao je Čurović. On je podsjetio na Unijinu Deklaraciju o konkurentnosti crnogorske privrede, usvojenu lani, koju je predložila kao jedan od prioriteta nacionalne politike. - U njoj smo se založili za formiranje Nacionalnog vijeća za konkurentnost i pozvali sve relevantne državne, privredne, socijalne i obrazovne organe i institucije da nas podrže – kazao je on.
Nekontrolisan uvoz je, tvrdi, direktna posljedica nekritičke primjene neo-liberalne ekonomske doktrine, koja, kako kaže, onemogućava, ili otežava, razvoj domaćih proizvodnih kapaciteta.

Govoreći o generalnim teškoćama u razvoju biznisu u Crnoj Gori, Čurović je, pored poreskih opterećenja, ukazao na 'izuzetno visoke' kamatne stope, koje destimulišu investicije i razvoj privrede, te sivu ekonomiju i nefleksibilnost tržišta rada.

- Takođe u pitanju je i pre-regulisanost privrednog života, jer su pojedini zakoni previše detaljni ili zahtjevni, pa sputavaju razvoj biznisa. Uz to su praćeni mnoštvom podzakonskih akata, koji nimalo ne olakšavaju stanje – ocijenio je Čurović.

On smatra da preduzetnici na kraju ne mogu ni da ispoštuju sve pravne odredbe, ne zato što, kako kaže, ne žele, nego zato što je nemoguće zbog njihovog prevelikog broja.
Unija se, prema njegovim riječima, zalaže za smanjenje izuzetno visokih poreza i doprinosa, koji su uz to neprilagođeni crnogorskim ekonomskim prilikama. - Tražimo uvođenje olakšica za otvaranje firmi u vidu grejs perioda i poreskih olakšica sa posebnim akcentom na porodične i firme koje otvaraju mladi ljudi – rekao je Čurović, i dodao da treba uvoditi povoljne kreditne linije za otvaranje preduzeća.

Unija, kaže on, radi i na partnerstvu javnog i privatnog sektora, kao jednog od principa socijalnog dijaloga, radi privrednog napretka i dostizanja standarda razvijenih zemalja. - Insistiramo na donošenju Zakona o ekonomsko-socijalnom Savjetu, kao i Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, i drugih akata koji mogu doprinijeti poboljšanju privrednog ambijenta – zaključio je Čurović.

U UPCG 60 odsto radnika Crne Gore

Čurović je saopštio da Unija poslodavaca, kroz individualno i kolektivno članstvo, ima više od 1.500 članova, među kojima su, kako kaže, najznačajniji privredni subjekti u Republici, veliki broj malih i srednjih preduzeća, te najznačajnije granske i lokalne privredne asocijacije. - Članovi UPCG ostvaruju oko 60 odsto BDP-a i zapošljavaju približno isti procenat radnika – naveo je Čurović.

Privrednici da budu pod istim krovom

U Uniji smatraju da bi za crnogorske privrednike 'apsolutno' bilo u većem interesu da zajednički štite svoja prava i potrebe. - UPCG je krovna organizacija poslodavaca, i ona je ta pod čijim krovom se okupljaju najznačajnije asocijacije, koje zadržavaju autonomnost i učestvuju u upravljačkim tijelima Unije – naveo je Čurović. Kako je dodao, vrata Unije su otvorena i zato je upućen poziv svim preostalim asocijacijama da pristupe. Takođe, tvrdi da odlično sarađuju sa velikim brojem udruženja privrednika, napomenuvši pri tome i da su sva značajnija članovi UPCG.