Senator Manuel Vescovi, član italijanskog Senata i Spoljnopolitičkog odbora i potpredsjednik italijanske delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope i Predrag Mitrović, predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) iskazali su otvorenost za saradnju i podršku planiranim aktivnostima jačanja ekonomskih veza Crne Gore i Italije, zaključeno je na sastanku u UPCG.

Sastanak u Uniji, kojem su prisustvovali i počasni konzul Crne Gore u Toskani Alessandro Giannanti i saradnici predsjednika UPCG, organizovan je u okviru dvodnevne posjete senatora Vescovia Crnoj Gori.

Predsjednik UPCG Predrag Mitrović je dvodnevnu posjetu senatora Vescovia i počasnog konzula Giannantia Crnoj Gori prepoznao kao veoma značajnu - i s ekonomskog i političkog aspekta. To je objasnio time što su oni tokom boravka u Crnoj Gori, osim sastanka u UPCG, održali i sastanke sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore Aleksandrom Klarićem, ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem i državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Ljubomirom Mišurovićem, a što, po ocjeni Mitrovića, ukazuje na posvećenost realizaciji započetih aktivnosti unapređenja ekonomske saradnje Crne Gore i Italije. Mitrović je istakao da važan, prvi korak u tom pravcu upravo predstavlja zvanična posjeta delegacije Crne Gore regiji Toskana koja će uskoro biti organizovana, uz učešće predstavnika crnogorskih institucija i privrede.

Senator Manuel Vescovi je zahvalio predsjedniku Mitroviću na gostoprimstvu, te ocijenio da Crnu Goru i Italiju karakterišu snažne istorijske veze i vrijednosti koje dijele, a da se potencijal buduće saradnje ove dvije zemlje naročito ogleda u sektorima energetike, turizma i trgovine. On je istakao da uz planirane aktivnosti povezivanja crnogorskih sa privrednicima Italije i regije Toskana, treba računati i na mogućnosti koje postoje po pitanju snažnije ekonomske saradnje Crne Gore sa regijom Veneto, odnosno sa centralnim i sjevernim dijelom Italije. Vescovi je kazao da je funkcija politike da podstiče procese ove vrste, tako da on, s političkog aspekta, podržava najavljene inicijative i planiranu ekonomsku saradnju Crne Gore i Italije po sektorima koji su razmatrani na sastanku u UPCG.

Na sastanku su razmijenjene nove informacije koje se odnose na inicijativu pokrenutu s ciljem uspostavljanja direktne avio linije između Podgorice i italijanske regije Toskana. Učesnici su ocijenili da taj vazdušni most može značajno doprinijeti daljem razvoju ekonomske saradnje dvije zemlje i biti dodatna, važna kopča Crne Gore za zapadno Evropsko tržište. U tom smislu, potvrdili su punu otvorenost i najavili podršku aktivnostima čija realizacija može omogućiti ispunjenje takvih planova.