+382 (0)20 209 250 | ENG

Intenzivirati saradnju između Mađarske i Crne Gore

Vijesti 22/03/2018
Intenzivirati saradnju između Mađarske i Crne Gore

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore, Suzana Radulović, sa saradnicima, održala je danas sastanak sa gdinom Peterom Lorincze, glavnim savjetnikom izvršnog direktora Nacionalne asocijacije preduzetnika i poslodavaca Mađarske (VOSZ) i članom Izvršnog odbora BIAC-a.

Posjetu gdina Lorincze Uniji poslodavaca podstakla je namjera da predstavi djelovanje i značaj BIAC-a za poslodavačke organizacije zemalja koje su na putu pristupanja EU kao i modalitete saradnje između Crne Gore i Mađarske kroz upoznavanje crnogorskih kompanija sa primjerima dobre poslovne prakse u Mađarskoj.

Prema riječima gdina Lorincze, Savjetodavni odbor OECD-a za biznis i industriju (BIAC) ima za cilj da u aktivnosti i djelovanje OECD-a uključi i biznis zajednicu iz zemalja koje trenutno nijesu članice OECD-a ili EU ali teže da to postanu u budućnosti. Generalna sekretarka UPCG upoznala je mađarskog kolegu sa iskustvom UPCG u odnosima sa BIAC-om te iskazala spremnost UPCG da razmotri modalitete buduće participacije Unije u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Na sastanku je potom razgovarano o ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori, stanju i strukturi crnogorske privrede te mogućnostima za intenzivniju saradnju sa poslodavačkim organizacijama Mađarske radi razmjene primjera uspješne poslovne prakse. Posebno je naglašena potreba jačanja sektora sekundarne poljoprivredne proizvodnje u Crnoj Gori kako bi kvalitetni domaći prehrambeni priozvodi zadovoljili potrebe crnogorske turističke privrede. U tom smislu, gdin Peter je predložio da crnogorska privredna delegacija posjeti mađarske kompanije koje uspješno posluju u ovoj privrednoj grani. Detalji posjete koja će biti organizovana na jesen ove godine, biće usaglašeni u predstojećih nekoliko mjeseci.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.