U cilju informisanja javnosti o projektu TAM programa koji je Evropska banka za obnovu i razvoj odobrila Uniji poslodavaca Crne Gore, u prostorijama UPCG održana je Konferencija za novinare. Tom prilikom, predstavnicima medija obratili su se Blando Palmieri - viši savjetnik TAM tima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i vođa TAM projekta , i Budimir Raičković - generalni sekretar UPCG i koordinator projekta.

Ovaj projekat, posebno kreiran za potrebe UPCG, predstavlja veliko priznanje Uniji poslodavaca koja je, na taj način, postala prva organizacija koja je dobila TAM projekat u Evropi. Realizacija projekta obavljaće se tokom narednih 12 do 18 mjeseci, tokom kojih će UPCG dobiti značajnu pomoć čiji je cilj poboljšanje rada Unije i unapređenje servisa za članstvo. Ujedno, ovim projektom će Uniji poslodavaca, u skladu sa evropskim standardima, biti olakšano i približavanje evropskim poslodavačkim organizacijama.

Blando Palmieri na današnjoj konferenciji za medije je istakao da se Unija poslodavaca Crne Gore prilikom zastupanja interesa poslodavaca i malih i srednjih preduzeća do sada pokazala kao uspješna organizacija, te da im je savjetnička pomoć TAM programa prvenstveno potrebna za aktivnosti na poboljšanju menadžmenta i usluga koje već pružaju svojim članicama i uvođenju novih. Takođe, kako je Palmieri istakao, drugi prioritet UPCG je usklađivanje njenih aktivnosti sa drugim međunarodnim organizacijama za mala i srednja preduzeća na evropskom nivou, izgradnja snažnog partnerstva, učešće u zajedničkim projektima, kao i mogućnost boljeg pristupa MSP na zapadno-evropskom tržištu.

Realizaciju projekta kojem je prethodilo potpisivanje Sporazuma sa EBRD, Budimir Raičković je ocijenio kao veliku čast za Uniju i priznanje njenim dosadašnjim naporima u dijelu unapređenja poslodavačke scene kao i servisa koje UPCG pruža članstvu. Takođe, Raičković je najavio niz budućih aktivnosti Unije poslodavaca u dijelu pomoći razvoju MSP, upoznao prisutne sa predstojećom Međunarodnom Konferencijom za MSP, i naglasio jačanje partnerstva sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Glavni cilj TAM programa je pružanje pomoći preduzećima i to u cilju uspješnijeg poslovanja, boljeg tržišnog pozicioniranja na postojećim i novim tj. konkurentnim tržištima, kao i pronalaženja izvora donacija. U Crnoj Gori TAM program je pokrenuo više od 20 projekata sa velikim institucijama kao što su: Luka Bar, Aerodrom u Podgorici, Budvanska Rivijera, Plantaže, Vodovod i kanalizacija Podgorica, od kojih veći broj predstavlja članove Unije poslodavaca Crne Gore. Ujedno, projekti su pokrenuti i sa malim i srednjim preduzećima, koja su takođe, u najvećem broju, takođe članovi UPCG (Aleksandrija, Elevator, Security Guard Montenegro, Crnagoracoop...).