Partneri iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine održali su online kick-off konferenciju projekta centrikomNET „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža“ koji se realizuje u okviru Programa prekogranične saradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, a finansiran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Konferencija je započeta uvodnim obraćanjem predstavnika partnerskih organizacija, nakon čega su predstavljenje aktivnosti koje će biti realizovane u narednom periodu.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Suzana Radulović je ukazala na značaj projekta i ulogu UPCG kao implementatora projektnih aktivnosti koje će biti realizovane u Crnoj Gori. Ona je kazala: “Smatram da će se njegovom realizacijom doprinijeti rješavanju problema niskog nivoa konkurentnosti i sveobuhvatno nepovoljnog poslovnog okruženja, koje je sada uzdrmano epidemijom korona virusa. Poboljšanje poslovnih kompetencija zaposlenih i nezaposlenih osoba, kao i MMSP, kroz detaljno osmišljene programe obuka za sektor turizma i ugostiteljstva, doprinijet će njihovom ličnom razvoju kao i ekonomskom rastu i razvoju Crne Gore, kroz povećanje konkurentnosti i smanjenje nezaposlenosti. Nadam se da će uspješna implementacija ovog projekta značajno doprinijeti kreiranju podrške za sve privredne subjekte koji posluju kako u turističkoj, tako i povezanim djelatnostima.”

Projekat centrikomNET ima za cilj jačanje konkurentnosti lokalnih MSP-a kroz razvoj transnacionalnog poslovnog klastera, poboljšanje poslovnih kompetencija i program mentorstva, primjenu novih tehnologija, kao i saradnju javnog, privatnog i istraživačkog sektora u prekograničnom području.

Dvogodišnji projekat (01.08.2020.-31.07.2022.) je vrijedan 659.563,58 eura, od čega EU finansira 85% dok 15% sufinansiraju partneri – Opština Stari Jankovci (RH) u svojstvu vodećeg partnera, te Opština Tovarnik (RH), Razvojna agencija Žepče (BiH), Unija poslodavaca Crne Gore (MNE) i Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vinkovci (RH) u svojstvu nacionalnih partnera.