Nesumnjivo je da Vlada ulaže određene napore i na različite načine pokušava da obezbijedi podsticaje za razvoj privatnog sektora, ali aktuelno stanje u privredi i pojačani zahtjevi biznis zajednice govore da to još uvijek nije dovoljno, ocijenila je Vuksanovićeva

Izgradnja stabilnog biznis ambijenta je preduslov razvoja privrednih aktivnosti, rasta zaposlenosti, obezbjeđenja budžetskih sredstava i napretka cijelog društva. Zato je krajnje vrijeme da prihvatimo stvarnost i počnemo da rješavamo konkretne probleme, one koje i praksa kao takve prepoznaje, a koji mogu pomoći da u sektoru privrede pojednostavi i pojeftini poslovanje, stvore se uslovi za bolje rezultate i veći obim poslovnih aktivnosti, a zatim i omogući otvaranje novih radnih mjesta, ocijenila je predsjednik Unije poslodavaca (UPCG) Svetlana Vuksanović, koja je u intervjuu za "Dan" naglasila da se tek tada može očekivati ekonomski, ali i ukupan napredak Crne Gore i svih njenih građana.

Da li se u ovoj godini poboljšao ili pogoršao poslovni ambijent i iz kojih razloga?

- Nesumnjivo je da Vlada ulaže određene napore i na različite načine pokušava da obezbijedi podsticaje za razvoj privatnog sektora, ali aktuelno stanje u privredi i pojačani zahtjevi biznis zajednice govore da to još uvijek nije dovoljno. Konkurentnost privrede i održiv, stabilan ekonomski rast ne postižu se preko noći. Za to su potrebne strateške politike i konkretne mjere države koje će proces unapređenja poslovnog ambijenta staviti u fokus, kao dugoročni orijentir i polaznu tačku za sve odluke koje će se donositi i na nacionalnom i lokalnom nivou.

Kako gledate na najave ministra finansija da će povećati minimalne zarade, a smanjiti poreska opterećenja na zarade od 2019. godine? Ministar nije govorio o konkretnim ciframa. Da li UPCG ima predlog na koliko treba povećati minimalnu zaradu i za koliko smanjiti poreska opterećenja? Kakav će efekat povećanje minimalne zarade imati na ekonomiju i uopšte na poslodavce? Da li će se povećanjem minimalne zarade smanjiti ili povećati broj radnika na crno?

- UPCG pozdravlja najavu ministra finansija Darka Radunovića o korekcijama minimalne zarade i opterećenja na zarade. Takav nastup ministra ukazuje na razumijevanje, a prvenstveno prihvatanje argumentovanih zahtjeva koje su mu saopštili još u februaru socijalni partneri - UPCG i sindikat, na sjednici nacionalnog Socijalnog savjeta, u okviru Inicijative za pregovore za povećanje minimalne zarade, smanjenje troškova na zarade i uvođenje neoporezivog dijela zarade. Tada je dogovoreno formiranje radne grupe (RG), koju čine i predstavnici UPCG, a koja sada već intenzivno radi na sačinjavanju analize svih elemenata koji utiču na povećanje iznosa minimalne zarade i efekata njenog povećanja, kao i efekata smanjenja troškova na zarade i uvođenja neoporezivog dijela zarade. Kriterijumi UPCG su vrlo precizni, definisani u skladu sa zahtjevima i uz podršku poslodavaca, što nas dodatno obavezuje da, kao njihov zvaničan predstavnik i zastupnik interesa, istrajemo u ovom jedinstvenom zahtjevu da se povećanje minimalne zarade prihvati jedino i samo ako se prethodno prihvati i usvoji inicijativa UPCG za smanjenje opterećenja na zarade, tj. uvođenje neoporezivog dijela zarade. Iako je UPCG godinama potencirala i konkretnim primjerima i obračunima ukazivala na to da visina opterećenja na zarade predstavlja jednu od posebno opterećujućih biznis barijera, ovo pitanje konačno je došlo na dnevni red i dobilo zasluženu pažnju tek nakon pokretanja inicijative za uvećanje minimalne zarade.

Vlada je nakon devet mjeseci odlučila da smanji akcize na cigarete. Kako gledate na ovaj "promašaj" Vlade u vezi sa akciznom politikom i da li će se moći nadomjestiti izgubljeni prihodi za devet mjeseci ove godine u narednih 15 mjeseci, odnosno do 2019. godine?

- UPCG je prošle godine, i to u više navrata, upozoravala nadležne da zbog promjena akcizne politike i ubrzanja akciznog kalendara ciljevi zacrtani u Fiskalnoj strategiji ne mogu biti ispunjeni. Upućivali smo na realne, objektivne procjene i objašnjavali da zbog navedenog treba očekivati rast sive ekonomije koja će, pritom, postati veoma unosna, a time i prilično teška za praćenje i kontrolu na svim nivoima - i na granici i unutrašnjem tržištu. A upravo to se i desilo. Okretanje potrošača alternativnim, jeftinijim izvorima snabdijevanja rezultiralo je izrazitim rastom sive zone na tržištu cigareta koja je prosto "pojela" legalnu prodaju i onemogućila da se njen finansijski iskaz nadomjesti primjenom tako visokih akciznih stopa. U kojoj mjeri se sve ovo odrazilo na privredu i preduzeća koja posluju u okvirima formalne ekonomije još uvijek je teško ocijeniti, iako je jasno da su najveći teret podnijele duvanske kompanije, njihovi distributeri i zaposleni.

NOVO USVAJANJE REBALANSA BUDŽETA UKAZUJE NA POSTOJANJE SLABOSTI

Šta nam dva rebalansa u jednoj godini govore o Vladi, odnosno o njihovom planiranju rashoda i prihoda?

- Iako je ministar finansija sredinom jula saopštio da je BDP u prvom kvartalu zabilježio rast od 4,5 odsto, što je svakako dobar pokazatelj, novo usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu ipak ukazuje na postojanje određenih slabosti po pitanju planiranja prihoda i rashoda, odnosno fiskalne procjene uticaja propisa i projekcije tržišnih kretanja - ocijenila je Vuksanovićeva.

Izvor: DN Dan, 7. avgust 2018 (Ekonomija – str. 5)