+382 (0)20 209 250 | ENG

Konferencija - Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost

Ministarstvo nauke Crne Gore u cilju promocije Strategije pametne specijalizacije organizuje konferenciju pod nazivom S3.me - Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost, 11. maja 2018. godine, u hotelu Hilton. Ovim putem pozivamo zainteresovana privredna društva da uzmu učešće u ovoj konferenciji.

Pametna specijalizacija je koncept koji je Evropska unija usvojila kako bi obezbijedila regionalni razvoj baziran na inovacijama i sinergiji različitosti. U pitanju je dokument za čiju je izradu zaduženo Ministarstvo nauke, u bliskoj saradnji sa Ministarstvom ekonomije.

S3 je vodeći princip koji okuplja poslovnu zajednicu, naučno-istraživačke i javne institucije kao i civilno društvo, s primarnim ciljem razvoja i korišćenja inovacija za podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti, kroz primjenu postojeće baze znanja i kompetencija u cilju korišćenja tržišnih potencijala i rješavanja društvenih izazova.

U procesu preduzetničkog otkrivanja – važnoj fazi izrade Strategije, privredna društva imaju najznačajniju ulogu.

Cilj konferencije je upoznavanje privrednih društava sa prednostima donošenja Strategije pametne specijalizacije i koje će oni imati koristi od implementacije Strategije. Posebno naglašavamo da će se u okviru evropskih strukturnih i investicionih fondova i nacionalnih šema finansiranja odobravati značajna sredstva za razvojne projekte u sektorima koji su kroz S3 definisani kao prioritetni u oređenoj državi.

Glavni cilj S3 je da se poveća konkurentnost crnogorske ekonomije, koncentrišući resurse znanja i povezujući ih s ograničenim brojem prioriteta. S3 će omogućiti i razvoj novih sektorskih oblasti ili industrija investiranjem u istraživanje i inovacije u oblastima koje sadrže strateški potencijal u našoj državi.

Molimo zainteresovana privredna društva da potvrde učešće do 9. maja 2018. godine na e-mail adresu:milena.milonjic@mna.gov.me.

Prilog:

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.