Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pokreće akciju "5 za 5" kako bi preduzećima i javnim institucijama omogućila da svoja dugovanja za utrošenu električnu energiju izmire po povoljnim uslovima.

Tim povodom, EPCG je danas organizovala konferenciju za medije na kojoj su govorili:

    ispred EPCG – mr Vladimir Bojičić, direktor Funkcionalne cjeline Snabdijevanje
    ispred UPCG – Suzana Radulović, generalni sekretar.

U nastavku slijedi saopštenje za javnost EPCG:

AKCIJA "5 ZA 5"

Elektroprivreda Crne Gore 01. juna pokreće akciju "5 za 5" koja će potrošačima iz kategorije ostala potrošnja (svi privredni subjekti - privatna i javna preduzeća i ustanove) omogućiti da svoj dug po osnovu utrošene električne energije izmire u narednih pet godina, u 60 mjesečnih rata. Uslov da potrošači potpišu protokol o otplati duga po povlašćenim uslovima je da izmire pet posljednih računa.

''Nakon uspješne akcije za domaćinstva 'Podijelimo teret', odlučili smo da i privrednim subjektima omogućimo izmirenje duga po povlašćenim uslovima i na taj način doprinesemo da se rastereti njihovo poslovanje kada je u pitanju dugovanje po osnovu utrošene električne energije. Ukupan dug 34.626 potrošača iz kategorije ostala potrošnja, bez poslednje fakture, je oko 51 milion eura'', istakao je Vladimir Bojičić, direktor Funkcionalne cjeline Snabdijevanje.

''Akcija Elektroprivrede Crne Gore "5 za 5" je kvalitetno rješenje koje će pomoći rasterećenju dugovanja privrednih subjekata po osnovu utrošene električne energije i očuvanju njihove poslovne održivosti. Vjerujemo da će privrednici prepoznati ponuđene benefite, iskoristiti ih, a time i ući u krug onih koji redovno izmiruju svoje obaveze'' naglasila je Suzana Radulović, generalni sekretar Unije poslodavaca Crne Gore.

Uslovi za sklapanje protokola su podijeljeni u dvije grupe, za potrošače koji se obrate za sklapanje protokola do 10. juna i one koji se jave poslije tog datuma.

Potrošači koji se jave za potpisivanje ugovora do 10. juna, na dan sklapanja protokola moraju imati izmirene račune za januar, februar, mart i april, s tim što do 30. juna moraju platiti i račun za maj. Potrošači koji se jave od 10 do 30. juna, na dan potpisivanja protokola moraju imati plaćene račune za januar, februar, mart, april i maj. Potrošači koji su neki račun djelimično platiti, treba da uplate razliku, uz obavezu plaćanja majskog računa do 30. juna. A oni koji su u periodu od 01. januara do dana sklapanja protokola već izmirili račune od januara do aprila, protokol mogu odmah da sklope, uz obavezu plaćanja majskog računa do 30. juna.

Nakon uplate pet poslednjih računa, ostatak duga dijeli se na 60 jednakih rata. Od trenutka potpisivanja protokola neće se obračunavati zatezna kamata i odložiće se izvršenje naplate po sudskim poravnanjima.

Potrošači koji već imaju standardni protokol i redovno ga izmiruju, mogu se priključiti akciji na način što će stari protokol raskinuti, a potpisati novi po povlašćenim uslovima. Protokol mogu sklopiti i potrošači koji su isključeni, ako izmire poslednjih pet računa i priključnu taksu, a oni za koje je podnijet Prijedlog za utuženje i sudske troškove.

Uslov da protokol ostane na snazi je da se redovno plaća tekući račun i rata protokola.

DIREKCIJA ZA ODNOSE S JAVNOSTIMA EPCG

Više informacija:
Direkcija za odnose sa javnošću EPCG
+382 40 204 284 (Tel)
+382 67 681 188 (Mob.)
+382 67 788 888 (Mob.)
+382 67 861 528 (Mob.)