Predstavnica UPCG, savjetnica u Sektoru za PR i marketing Marina Jovanović, učestvovala je na konferenciji „Predstavljanje one – stop - shop modela za zapošljivost mladih“, koju je organizovala NVO Forum mladi i neformalna edukacija (Forum MNE).

Događaj je u fokus stavio one-stop-shop model koji mladima treba da pomogne da iz procesa obrazovanja lakše stupe na tržište rada, na način što će im ponuditi brojne usluge na polju digitalnih, mekih ili esencijalnih vještina i preduzetništva, kao i karijerno savjetovanje i umrežavanje sa poslodavcima.

Predstavnica Foruma MNE Jelena Fuštić govorila je o ciljnoj grupi projekta koji ova NVO sprovodi, a koju čini tzv. NEET populacija – mladi od 17 do 30 godina koji trenutno nisu zaposleni niti su u procesu obrazovanja.

U okviru prvog panela, savjetnica u UPCG Marina Jovanović govorila je o ulozi digitalizacije i spremnosti poslodavaca za 4.0 digitalnu revoluciju. Ona je istakla da je tokom epidemije koronavirusa digitalizacija u Crnu Goru ušla na velika vrata, što predstavlja i svojevrsno upozorenje jer ona preduzeća koja se na vrijeme ne uključe u proces digitalne transformacije mogu dosta zaostajati za svojom konkurencijom.

“Takva vrsta transformacije je danas ključna za sve vrste poslova svugdje u svijetu, počev od onih koji se tek odlučuju da uđu u svijet preduzetništva, do preduzeća koja već godinama uspješno posluju”, naglasila je Jovanović.

Organizatori konferencije istakli su da će naredne godine biti objavljen javni poziv putem kojeg će odabrati pet do sedam organizacija koje će sprovoditi model one-stop-shop. Nakon formiranja konzorcijuma, odabrane organizacije će proći kroz program jačanja kapaciteta za sprovođenje programa po ovoj metodologiji.

Učesnici događaja bili su predstavnici civilnog društva, nadležnih institucija, malih i srednjih preduzeća, IT sektora i mladih.

Konferencija je dio regionalnog projekta pod nazivom “Moja karijera na putu do heroja- jačanje mreže organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za sprovođenje integrisanog modela usluga za zapošljivost mladih i buduće poslove 4.0 digitalne revolucije“, koji u Crnoj Gori sprovodi Forum MNE, u saradnji sa Centrom za omladinski rad (Srbija), Centrom za edukaciju mladih - CEM (BiH), TOKA (Kosovo 1244/99), Qendrat Youth for Social Changes - YSC (Albania), a uz finansijsku podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave Crne Gore.