+382 (0)20 209 250 | ENG

Svi privredni subjekti u trgovačkom sektoru moraju imati ista prava za rad nedjeljom

Vijesti 30/06/2021
Svi privredni subjekti u trgovačkom sektoru moraju imati ista prava za rad nedjeljom

photo credit: freepik

Odbor za trgovinu odjećom i obućom Unije poslodavaca Crne Gore održao je sastanak na kojem je razmatrano pitanje mogućeg uvođenja radne nedjelje koje se odnosi na preduzetnike i mikro preduzeća, kao i njihov rad u toku ljetnje i zimske turističke sezone.

Odbor je zauzeo jedinstven stav da je neprihvatljivo da se trgovački sektor dijeli shodno broju zaposlenih koje privredni subjekt zapošljava, te da bi svako takvo i slično rješenje podrazumijevalo legalizaciju grube diskriminacije koja je po svom pojavnom obliku gora i nepovoljnija od one koja je uvedena 2019. godine članom 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Članovi Odbora su iskazali raspoloženost da pruže podršku i pun doprinos iznalaženju najboljeg, zajedničkog rješenja koje bi uključilo legitimne interese svih strana u ovom procesu, a svim privrednim subjektima omogućilo ista prava za rad nedjeljom. U prilog tome, istaknuta je spremnost Odbora da sa socijalnim partnerima i Vladom Crne Gore razmijeni argumente i činjenice i ponudi im konkretne predloge za prevazilaženje postojeće situacije, naročito u svijetlu poslovanja u toku turističke sezone i očekivanih efekata ostvarenih po tom osnovu.

Kao prihvatljiva rješenja, Odbor za trgovinu obućom i odjećom na sastanku je izdvojio:

  • da se u toku ljetnje i zimske sezone dozvoli rad svim privrednim subjektima iz sektora trgovine,
  • da se zaposlenima u sektoru trgovine uveća dnevnica za rad nedjeljom (shodno dogovoru socijalnih partnera),
  • da se obezbijedi kontrola postupanja poslodavaca u pogledu isplate uvećane dnevnice i prava na nedjeljni odmor onako kako je to regulisao Zakon o radu.

Odbor je ocijenio da bi ukidanjem neradne nedjelje za preduzeća iz sektora trgovine nadležni organi pokazali da imaju razumijevanje za probleme privrednika i da su spremni da im pruže očekivanu podršku. Takvim postupanjem, dali bi i snažan zamajac uspješnoj realizaciji turističke sezone i otvorili vrata daljim, očekivanim procesima koji vode rastu ekonomskih aktivnosti, oporavku crnogorske privrede, očuvanju radnih mjesta i povećanju budžetskih priliva države. U tom smislu, učesnici sastanka su istakli da bi bilo ekonomski pogubno da u donošenju konačne odluke o radnoj nedjelji prevladaju loše, površne procjene koje zanemaruju zvanične izvještaje o popunjenosti turističkih kapaciteta i broju turista koji ovih dana borave u Crnoj Gori, a posebno veze koje postoje između turizma i trgovine kao važne prateće djelatnosti.

Odbor podsjeća javnost da je ovaj dio trgovačkog sektora zabilježio najteže posljedice kako po osnovu uvođenja neradne nedjelje (pad prometa i do 20%), tako i prošlogodišnje COVID-19 krize čije efekte značajan broj preduzeća ni na duži rok neće moći da sanira. Ipak, i pored toga, trgovački sektor je od nastanka pandemije do danas pokazao visok stepen odgovornosti u pogledu zdravstvenih izazova (kroz poštovanje propisanih epidemioloških mjera), a posebno odnosa poslodavaca prema zaposlenima (kroz radna mjesta koja su očuvali) i državi (kroz ispunjenost obaveze plaćanja poreza i drugih davanja). Stoga je krajnje vrijeme da nadležni odgovore istom mjerom i donesu odluke koje će uvažiti opravdane zahtjeve Odbora i onemogućiti dalju diskriminaciju po bilo kom osnovu, pa i onu koja počiva na veličini privrednog subjekta. U suprotnom, ukoliko navedena argumentacija ne bude uvažena, privrednici najavljuju da će kroz štrajk upozorenja biti prinuđeni da dodatno skrenu pažnju na tešku situaciju u kojoj se preduzeća iz sektora trgovine obućom i odjećom trenutno nalaze.

Budite u toku sa aktivnostima UPCG.

Prijavite se za newsletter.